Bani.md

Mesajul ascuns, transmis de fondatorul Wikileaks în momentul în care era arestat la Londra

Mesajul ascuns, transmis de fondatorul Wikileaks în momentul în care era arestat la Londra

Cartea cu care Assange a fost fotografiat şi pe care mai târziu a citit-o în instanţă se numeşte „Gore Vidal: Istoria Statului Securităţii Naţionale”. Este o carte „stranie”, care nu este scrisă de Gore Vidal, aşa cum se vehiculează în presă, ci conţine interviuri cu scriitorul american, scrie Mediafax.

Vidal vorbeşte despre politicile statului american, metodele de fraudare ale alegerilor electorale şi gradul de corupţie din presă: „Eu cred că toţi ar trebui să se uite la lumea din jur şi să ţină minte că practic tot ce s-a spus despre alte ţări nu este adevărat. Putem să uităm complet despre ceea ce ni se spune despre noi înşine şi despre puterile noastre. Avem putere, dar este un tip de putere care îţi spulberă mână cum doar o grenadă poate. Este o putere atât sinucigaşă, cât şi criminală”.

„Oamenii nu au voce pentru că nu au informaţii”, este un alt citat din carte.

Amintim că Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului de la Londra cu un mandat emis de Tribunalul Westminster în 2012, pentru neprezentare în instanţă. Poliţiştii au fost „invitaţi la ambasadă chiar de Ambasadorul Ecuadorului”, informează comunicatul.

Julian Assange a fondat Wikileaks în 2006, acesta primind atenţie internaţională în 2010 după ce Wikileaks a publicat o serie de „scurgeri de informaţii” cu ajutorul lui Chelsea Manning, un denunţător american din cadrul forţelor armate. „Scurgerile de informaţii” au inclus documente oficiale privind conflictele din Afghanistan şi Irak. În urma acestor acţiuni ilegale, guvernul Statelor Unite a iniţiat o investigaţie asupra Wikileaks şi a cerut asistenţă din parte naţiunilor aliate.

Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe Assange după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000