Miliardarul egiptean Naguib Sawiris spune că un sfert din portofoliu ar trebui să fie în aur. DE CE?

10 Aug. 2021, 18:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2021, 18:03 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Aurul este o investiție bună într-un moment în care lumea este preocupată de inflație, a declarat pentru CNBC miliardarul egiptean Naguib Sawiris.

Metalul prețios este adesea susținut ca o acoperire împotriva creșterii prețurilor și un activ refugiu sigur care ar trebui să constituie în jur de 5% până la 10% din portofoliul unui investitor.

Însă investitorul de lungă durată Sawiris recomandă ca investitorii să dețină în portofoliul lor un sfert de aur.

„Spun de la 20% la 30%. Am fost la 50% ”, a declarat marți președintele și CEO-ul Orascom Investment Holding pentru CNBC„ Capital Connection ”. „Este ceva fundamental. A fost mereu acolo. “

El a înființat chiar și un fond de extracție a aurului de 1,4 miliarde de dolari, care a fost lansat luna trecută. El a spus că mișcarea a fost „motivată personal”, deoarece o parte substanțială din valoarea sa netă este în aur.

Aurul ca protecție

Aurul poate acționa ca un tampon pentru riscurile de pe piață, a sugerat Sawiris.

„Să presupunem că inflația intră și că există o prăbușire pe piața bursieră pentru orice motiv sau altul, știi, atunci vei fi foarte fericit că … ai o poziție în aur”, a spus el.

Întrebat dacă se așteaptă ca piața bursieră să scadă, el a spus că prețurile au fost ridicate de „foarte mult timp” și că „inevitabil” vor scădea la un moment dat.

„Vreau să dorm noaptea, fără a fi afectat de o prăbușire pe piață sau de o pandemie”, a spus el.

Cu toate acestea, aurul nu este imun la toate evenimentele de pe piață. Din punct de vedere istoric, metalul prețios are un record mixt în ceea ce privește randamentele în perioadele inflaționiste.

De asemenea, a suferit o vânzare de 4% ca urmare a unui raport de locuri de muncă mai bun decât era de așteptat în SUA vineri, înainte ca o „prăbușire rapidă” să fie declanșată de lipsa de lichiditate în această săptămână.

Sawiris a recunoscut că ratele mai mari ale dobânzii, care ar putea veni pe măsură ce economiile se vor recupera după criza Covid, vor „mânca” câștigurile din aur. Totuși, el a spus că este un investitor pe termen lung în metal.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală