Bani.md

Miliardarul Rothschild a renunțat la aeroport. Candu: Moldova a pierdut posibilitatea de a atrage un investitor cu renume

Miliardarul Rothschild a renunțat la aeroport. Candu: Moldova a pierdut posibilitatea de a atrage un investitor cu renume

NR Investments Ltd, compania deținută de miliardarul Nat Rothschild, a anunțat că renunță la cele 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Șeful statului, Igor Dodon, a dat de înțeles că asta s-ar datora Guvernului codus de premierul Ion Chicu.

Frica că va dispărea monopolul?!

Chiar dacă esențial nu s-a schimbat situația, potrivit șefului statului, miliardarul s-ar fi speriat că va dispărea monopolul pe serviciile avia, odată cu construcția unui nou aeroport în țară despre care a vorbit anterior prim-ministru.

„Statul Republicii Moldova rămâne proprietar al aeroportului. Nu este vorba despre dreptul de gestionare, ci despre cel de proprietate. Decizia nu a fost discutată cu autoritățile Republicii Moldova. Probabil, a fost luată în contextul în care se vrea distrugerea monopolului pe serviciile avia prin construcția unui aeroport în țară. Asta a pus pe cineva în gardă”, a declarat Igor Dodon.

Tot el a reiterat că se va insista pe procedura de anulare a acordurilor semnate și consideră că există șanse reală, sperând că un alt investitor „poate vine singur și cedează dreptul de gestionare”.

Între timp, în loc de NR Investments Ltd, apare din nou compania rusă Komaksavia Airport Invest Ltd.

Ratarea unui investitor cu renume

Democratul Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului, regretă retragerea companiei NR Investments Ltd, deținută de miliardarul Nat Rothschild, din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit lui, Moldova a avut posibilitatea ca un investitor cu renume să aducă investiții occidentale, însă ratat această „posibilitate”, iar „aeroportul a ajuns sub influența Rusiei”.

„Republica Moldova a avut posibilitatea ca un investitor cu renume, de talie mondială să aducă investiții occidentale, astfel ca Aeroportul Internațional Chișinău să devină un hub în regiune sau chiar la nivel internațional. Țara noastră a pierdut această posibilitate și nu doar, din cauza hărțuielilor, a instabilității și a incapacității statului de a securiza investițiile. Din naivitate sau cu buna știință a pro-europenilor care au preluat guvernarea în luna iunie, la fel ca și alte obiective ce țin de securitatea statului, aeroportul a ajuns sub influența Rusiei”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul speaker a menționat că „cu regret, Republica Moldova își întărește „poziția” de zonă gri, postură din care țara noastră nu va cunoaște dezvoltare și evoluție”.

Vrea să-l dea pe mâna rușilor

În context, deputatul democrat îi adresează, prin intermediul paginii sale de Facebook, o întrebare premierului Maia Sandu, colegă de coaliție a președintelui Dodon: „Dna Maia Sandu, deci investitorul actual de la aeroport, care este reprezentantul unei dinastii importante din occident, cum este Rothschild, și care a promis milioane ce vor fi investite în continuare, este mai bine sa fie înlocuit cu ruși? Sau cei din Olanda care astăzi administrează portul Giurgiulești la fel nu sunt buni, și trebuie înlocuiți și ei cu „investitori” din Rusia?”, mai întreabă Candu.

Deputați PAS îl acuză pe Dodon că ar fi implicat în preluarea de către ruși administrarea Aeroportului

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Mihai Popșoi, au venit cu o reacție referitor la faptul că NR Investments Ltd, compania deținută de miliardarul Nat Rothschild, a anunțat că renunță la cele 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, precum și faptul că după aceasta administrarea aerogării a revenit unei companii ruse.

Potrivit celor doi deputați PAS, șeful statului Igor Dodon s-ar face vinovat de faptul că Rothschild a renunțat la gestionarea temporară a treburilor Aeroportului Internațional Chișinău, precum și faptul că acestea au fost preluate de către compania Komaksavia Airport Invest Ltd, deținută de către miliardarul rus Andrei Goncearenko.

Cui îi aparține acum aeroportul

Andrei Goncearenko, miliardarul rus beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd care deține 95% din capitalul Avia Invest, a venit cu o declarație de presă printr-un comunicat plasat pe Facebook.

„În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune. Atragerea investițiilor pentru realizarea acestor planuri este sarcina mea principală în calitate de nou participant. Avem mult de lucru. Scopul nostru este să majorăm numărul anual al pasagerilor până la 5 milioane în următoarea perioadă”, a declarat Andrei Goncearenko.

Miliardarul Rothschild a renunțat la aeroport. Candu: Moldova a pierdut posibilitatea de a atrage un investitor cu renume

În același timp, Avia Invest îi asigură pe toți pasagerii, precum și companiile aeriene că Aeroportul Internațional Chișinău va continua să ofere, în volumul deplin, servicii de calitate tuturor clienților și partenerilor săi.

Andrei Goncearenko este fost top-manager la Compania „Gazprom”, cu interese de afaceri în diferite domenii precum construcții, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare și comerț. S-a mai scris că este proprietarul a patru case centrale din Londra, cumpărate pentru un total de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge, „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000