Bani.md

Ministerul Economiei atenționează CFM-ul! „Vom fi nevoiți să luăm măsurile de rigoare”

Ministerul Economiei atenționează CFM-ul! „Vom fi nevoiți să luăm măsurile de rigoare”

Activitatea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova" a fost examinată de către conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și administrația CFM. În cadrul ședinței, prezidată de ministrul Chiril Gaburici, s-a discutat despre situația financiar-economică actuală a întreprinderii, dificultățile și soluțiile de eliminare a acestora, prioritățile de dezvoltare a CFM și mecanismele de acoperire a datoriilor salariale, precum și majorarea salariilor.

„Cer administrației CFM să ia măsuri de optimizare a întreprinderii, în regim prioritar. Au fost stabiliți termeni exacți și persoane responsabile de măsurile ce urmează a fi întreprinse. Dacă administrația CFM nu va întreprinde acțiunile stabilite, vom fi nevoiți să luăm măsurile de rigoare", a subliniat Chiril Gaburici.

Referindu-se la salariile angajaților, conducerea Ministerului a reiterat că trebuie de stabilit un plan de majorare a salariilor pentru fiecare categorie de muncitori. De asemenea, până la 1 iulie, administrația întreprinderii trebuie să elaboreze un Plan de dezvoltare a CFM pentru anii 2018-2020, având în vedere revizuirea și automatizarea proceselor, diminuarea cheltuielilor, optimizarea cheltuielilor etc.

Bani.md amintește că Guvernul a decis în luna octombrie 2017 inițierea reorganizării prin separare a Î.S.„Calea Ferată din Moldova” (CFM) în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri.

De asemenea, fostul ministru el Economiei, Octavian Calmâc, anunța în luna decemrbie 2018 că că deja au fost comandate locomotive noi, ce vor fi puse încirculație începând cu anul 2018, pentru a crește performanța Căii Ferate. Deocamdată, autoritățile nu au adus detalii despre noile locomotive și dacă acestea au fost deja puse în circuit.

Tot în decembrie, Calmâc declara că jumătate din restanțele salariale față de angajații CFM au fost îndeplinite.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000