Ministerul Economiei continuă să preia din UE cele mai bune practici în domeniul infrastructurii calității. Ce s-a făcut până acum

„Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, este un proiect demarat în septembrie 2017 și conceput pentru a accelera preluarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), semnat în anul 2014, care oferă un potențial mai mare de export pe piețele UE prin regimuri tarifare relaxate.

„Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, este un proiect demarat în septembrie 2017 și conceput pentru a accelera preluarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), semnat în anul 2014, care oferă un potențial mai mare de export pe piețele UE prin regimuri tarifare relaxate.

Proiectul Infrastructura Calității s-a axat pe două direcții principale: instituțională și beneficiar final/operator economic. La nivel instituțional, experții internaționali au lucrat cu reprezentanți ai Ministerului, oferind expertiza necesară în vederea ajustării legislației și reglementărilor naționale la directivele UE.

Au fost organizate peste 70 de ateliere de consolidare a capacităților, susținute de specialiști internaționali în diferite domenii ale sistemelor și practicilor UE: acestea au implicat aproape 1000 de participanți, inclusiv din cadrul agențiilor și instituțiilor din subordinea MEI - MOLDAC, INM, ISM și APCSP, AST.

Unul din rezultatele esențiale a fost menținerea statului MOLDAC ca membru EA/BLA. Calitatea de membru a EA/BLA asigură conceptul de „o dată acreditat, peste tot acceptat”, acest lucru a situat Centrul Național de Acreditara pe poziție de egalitate cu toate organismele de acreditare ale statelor membre ale UE. Un alt rezultat major este aderarea INM la EURAMET, care asigură o infrastructură de măsurare integrată în toată Europa. Aceste două repere sunt o dovadă clară a progresului pe care țara noastră îl realizează în vederea integrării europene.

La nivel de beneficiar final, experții internaționali au colaborat cu MEI, ODIMM, Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businesului European pentru elaborarea și livrarea unui program inovator de consultanță pentru peste 100 de IMM-uri din Republica Moldova.

Programul presupune îmbunătățirea practicilor de afaceri și îmbunătățirea oportunităților de export în contextul DCFTA și s-a bazat pe un sondaj de diagnosticare a nevoilor companiilor. Au fost organizate 90 de ateliere de lucru în 4 locații diferite, care au acoperit 16 subiecte selectate de companii ca fiind cele mai relevante, iar ulterior au fost oferite aproximativ 1000 de zile de consultanță tet-a-tet cu companii care au prezentat cel mai mare nivel de interes și potențial de dezvoltare.

Sergiu Railean menționează că ministerul apreciază suportul acordat de Uniunea Europeană, care a generat progrese reale în aspirațiile Republicii Moldovei către integrarea europeană: „Acest parteneriat este cu certitudine unul benefic și un element cheie pentru preluarea celor mai bune practici ale UE și integrarea acestora în Republica Moldova”.

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile