Bani.md

Ministerul Economiei intenționează să renegocieze contractul de cesiune a Aeroportului Chișinău. Ministrul invită noul proprietar la discuții

Ministerul Economiei intenționează să renegocieze contractul de cesiune a Aeroportului Chișinău. Ministrul invită noul proprietar la discuții

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că intenţionează să se întâlnească cu noul proprietar al companiei concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, Nathaniel Philip Victor James Rothschild, pentru a renegocia clauzele contractului de cesiune a Aeroportului Chișinău.

Ministrul mai spune că va solicita includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate.

Declarațiile au fost făcute în pofida faptului că Ministerul nu este la curent ce planuri are noul proprietar cu referire la investițiile ce urmează a fi făcute. Vadim Brînzan a menţionat că urmează să se întâlnească cu noul proprietar şi să vadă care sunt intenţiile lui.

„Contractul este foarte complex. Prima clauză care ar putea fi renegociată vizează taxa de 9 euro pe care o achită fiecare pasager pentru modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău. La un flux de 3 milioane de pasageri pe an, asta sunt 27 de milioane de euro. O parte din bani merg la Autoritatea Aeronautică Civilă, 1,75 euro. Putem negocia ca o sumă mai mare din acești 9 euro să vină la stat. Ar trebui de modernizat și de investit în infrastructura aeroportului, însă toate aceste lucruri le putem renegocia cu noul investitor. Ei fac parte din familia celor mai vestiți bancheri din lume. Par a fi investitori de bună credință. Urmează să mă întâlnesc cu el și să discut”, a declarat Brînzan.

Fiind întrebat care sunt şansele ca aeroportul să revină în gestiunea statului, Brânzan a spus că rezilierea unui astfel de contract este unul de durată, care implică costuri majore de ordin legal.

Bani.md amintește că NR Investments Ltd a încheiat pe data de 19 august un acord cu Avia Invest pentru achiziționarea a tocmai 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. 

Beficiarul NR Investments Ltd este Nat Rothschild cu o experiență bogată în tranzacții de investiții în proprietăți din Europa Centrală, cum ar fi marina Porto Montenegro, linia imobiliară Trigranit sau centrul de film Korda Studios de la Budapesta.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000