Bani.md

Ministerul Energiei din România dă undă verde proiectului care va permite exportul de gaze spre R. Moldova

Ministerul Energiei din România dă undă verde proiectului care va permite exportul de gaze spre R. Moldova

Ministerul Energiei al României a emis astăzi, 7 iunie, autorizația de construire pentru etapa I din proiectul de consolidare a sistemului de transport în România între Onești – Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea, proiect care va permite exportul de gaze din România spre Bulgaria.

„Astăzi am emis a cincea autorizație de construire din acest an pentru proiecte de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite României să alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din producție proprie dar și preluarea de către Transgaz a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Beneficiile proiectului se vor simți inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale țării mai ales pe timpul iernii când, din cauza temperaturilor scăzute, cresc foarte mult consumurile “, spune Ministrul Energiei Anton Anton.

De asemenea, pe lângă exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite şi dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport, citat de Agerpres.

"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurată din Sistemul Naţional de Transport pe culoarul SNT - Oneşti - Şendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Vodă. De asemenea, în cazul preluării gazelor din platoul continental al Marii Negre în conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum şi dirijarea unei cantităţi de gaze spre Podişor - Moşu sau exportul unei cantităţi de gaze naturale către Republica Moldova", spun reprezentanţii Transgaz în documentul de prezentare a proiectului, datat decembrie 2017.

Lucrările ar urma să se desfăşoare în perioada 2018-2019. Anul acesta ar trebui ca faza I să fie finalizată, iar proiectul să fie pus în funcţiune, urmând ca partea a doua a lucrărilor să fie gata în 2019. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000