Mobiasbancă are un nou proprietar. Printre acționarii acestuia se numără și un controversat miliardar rus

Luni, 22 iulie, la Bursa de Valori a Moldovei a fost definitivată tranzacția de preluare a băncii Mobiasbancă Societe Generale de către grupul bancar maghiar OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est, scrie economica.md.

Luni, 22 iulie, la Bursa de Valori a Moldovei a fost definitivată tranzacția de preluare a băncii Mobiasbancă Societe Generale de către grupul bancar maghiar OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est, scrie economica.md.

Tranzacția a fost efectuată prin cumpărarea de către grupul maghiar a două pachete de acțiuni. Primul, în mărime de 76,69% din capitalul social al Mobiasbancă aparținuse grupului Societe Generale iar cel de-al doilea, de 20% a fost deținut de subsidiara grupului francez, Banca Română de Dezvoltare.

Cele două pachete au fost procurate la prețul de 1,47 miliarde de lei moldovenești sau aproape 84 milioane de dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzacție efectuată vreodată la Bursa de Valori a Moldovei.

 Gigantul francez Societe Generale a anunță încă la începutul lui februarie curent despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale către OTP.

”Estimăm că tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, după obținerea autorizațiilor corespunzătoare din partea autorităților de reglementare bancară, a pieței financiare și a protecției concurenței”  anunța SG la începutul lui februarie.

Cine este OTP

Înființată în anul 1992 în baza fostei CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni) a Ungariei, OTB Bank a fost privatizată în 1995. Pe parcurs, aceasta s-a transformat într-un grup bancar care își desfășoară activitatea în nouă țări europene Bulgaria, Croația, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și are 11 milioane de clienți.

Un rus controversat este cel mai mare acționar

Ziarul de Gardă scria la începutul lui februarie cu referire la publicația bulgară de investigații Bivol că cel mai mare acționar al OTP este miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta  controlează 7,79% din acțiunile OTP prin intermediul companiei Kafajat Kft. Alte 8,57% din acțiunile grupului sunt deținute de compania maghiară de petrol „MOL”, în cadrul căreia Rahimkulov este de asemenea acționar, cu o cotă de aproximativ 33%.

Rahimkulov, fost reprezentant al Gazpromului la Budapesta, cu o avere personală de 1,9 miliarde de dolari (conform Forbes.ru), se află pe Lista sancțiunilor Departamentului Trezoreriei SUA, alături de zeci de oligarhi ruși.

„Megdet Rahimkulov (Mihail Nikolaevich Rahimkulov) este acționar al monopolurilor de stat rusești, cum ar fi Gazprom și Vneshtorgbank (VTB, cunoscut sub numele de Banca KGB și FSB sau Banca Kremlinului). Portofoliile lui Rahimkulov în Rusia și Ungaria sunt controlate prin intermediul companiei Kafajat Kft, pe care oligarhul o conduce împreună cu fiii săi”, scrie publicația bulgară.

Megdet Rahimkulov și-a creat imperiul de afaceri la începutul anilor 1990, când Ministerului Industriei Gazului al URSS a fost transformat în Gazprom. Rahimkulov a devenit ulterior directorul general al companiei Interprocom, care este unul dintre principalii furnizori de echipamente IT pentru Gazprom.

Încercare nereușită de a prelua Banca Românească

În martie 2018, Banca Națională a României a interzis vânzarea Băncii Românești către OTP din cauza tranzacțiilor controversate.

„Banca Națională Română s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România, ceea ce a ridicat mai multe suspiciuni”, scria Ziarul Financiar la acel moment.

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile