Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel satisfăcător al rentabilității pentru primele șase luni ale anului 2020.

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel satisfăcător al rentabilității pentru primele șase luni ale anului 2020. 

Necătând la impactul economic cauzat de situația de urgență în sănătate, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, Mobiasbanca a înregistrat  o dinamică pozitivă a creditării cu amănuntul +30.8%, datorită creditelor de consum ce au înregistrat o creștere de +17.9% și a creditelor ipotecare cu +52.8% creștere.

Activitatea de creditare pe partea segmentului corporativ a fost afectată de stagnarea multor activități comerciale în situația de urgență, înregistrând o creștere de 4.1% vs. perioada similară în 2019, datorită creșterii împrumuturilor persoanelor juridice nerezidente. Din aceleași cauze a fost impactată și rata creditelor neperformante (11.9%), fiind în creștere față de primul trimestru (6%), totuși, profilul de risc este unul moderat și bine monitorizat.  

László Diósi,Președintele Comitetului Executiv - CEO Mobiasbanca: „Era de așteptat să avem rezultatele afectate de contextul actual. Totuși, în acest mediu dificil pentru toată lumea,  banca are un bilanț stabil și un nivel de lichiditate confortabil. Această situație excepțională ne-a servit drept catalizator pentru accelerarea proiectelor de digitalizare și dezvoltare a vânzărilor, este un exercițiu mai mult de reinventare și inovare, decât de rezistență. De asta sunt mândru de echipa Mobiasbanca care a demonstrat o dăruire excepțională. Am făcut față situației și ne-am adaptat rapid pentru asigurarea continuității activității și a asistenței acordate clienților noștri.”

Mobiasbanca își menține un nivel bun al rentabilității înregistrând un profit net de 40milioane de MDL în pofida provizionării mari. Principalele realizări ale băncii în Trimestrul 2 față de aceeași perioadă în 2019, sunt:

Bilanț stabil cu rata de adecvare a capitalului de 19.2%  

Activele totale au crescut +3.9%.

Portofoliul de credite este în creștere cu +14%, datorită unei bune creditări a persoanelor fizice.

Portofoliul de depozite a înregistrat o creștere de 7.2% la fel și cota de piață a Mobiasbanca în segmentul persoane fizice, atingând 12.4% (vs. 12.2% în T1).  Depozitele retail au crescut cu  + 15.81% grație  depozitelor la vedere în moneda locală. Depozitele IMM-lor și a segmentului corporate au scăzut cu -3.24%, din cauza scăderii activității economice.  

Performanță operațională a înregistrat o creștere față de buget + 2.6% și o scădere de -17% față de aceeași perioadă a anului precedent, datorită scăderii marjelor de profit ca urmare a modificării politicii monetare a BNM.

Indicatorul cost/venit a atins valoarea pozitivă de 58% fiind sub nivelul estimat.

Nivelul de lichiditate a fost menținut în condițiile politicii monetare incerte, scăderea consumului și micșorarea finanțării în moneda locală. Mobiasbanca dispune de active lichide în moneda locală în proporție de  45.3%, cu o ușoară scădere față de trimestrul 4 al anului 2019 (46%). Surplusul de lichidități disponibile sunt plasate în titluri de stat și obligațiuni BNM.

Venitul net bancar - a înregistrat o creștere de +0.09% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere este datorată în mare parte următorilor factori:

Veniturile din tranzacționarea cu valutăau demonstrat o evoluție pozitivă, înregistrând o creștere de +34.6% față de aceeași perioadă a anului precedent, datorita volatilității mari pe piața FOREX. Veniturile nete din dobânzi – au înregistrat o scădere cu-8.5% datorită politicii monetare a BNM și anume, scăderea ratei de bază și a ratei remunerării rezervelor minime obligatorii, cu toate acestea, banca s-a clasat pe locul 3 în perioada analizată. Veniturilor nete din comisioane de asemenea a înregistrat o scădere de -4%, fapt determinat de scăderea numărului de operațiuni efectuate de clienți în perioada pandemiei. 

În această perioadă, Mobiasbanca a fost la fel de atentă față de provocările clienților săi, desfășurând o activitate intensă pentru amânarea și restructurarea plăților aferente împrumuturilor persoanelor juridice. Revenirea puternică a activității de creditare, începând cu luna mai, pe segmentele persoanelor fizice și creditarea ipotecară, este foarte încurajatoare pentru bancă. Au fost continuate proiectele de dezvoltare, lansând un concept nou de deservire a clienților prin Reprezentanți Vânzări Directe, care se vor deplasa la client pentru consiliere. Astfel, clienții potențiali, persoane fizice, vor beneficia de consiliere și pregătire a pachetului necesar de acte pentru obținerea unui credit într-o locația comodă lor, fără a se deplasa la bancă.  

În același timp, banca a avansat în dezvoltarea proiectelor de transformare digitală. În etape finale de  producere sunt proiecte ca Internet banking pentru persoane fizice și Mobile banking pentru persoane juridice de talie mică și medie.

P.

Alte stiri

O nouă rundă de privatizări. Ce obiecte sunt licitate și care este termenul limită de depunere a cererilor

Agenția Proprietății Publice anunță pentru perioada 25 septembrie - 13 noiembrie 2020, desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Moldova Business Week-2020 va fi organizată în Chișinău, în noiembrie

Evenimentul Moldova Business Week-2020 va fi organizat în Chișinău în ultima decadă a lunii noiembrie.

BRAND DE LUX: Gucci

Gucci este al doilea cel mai valoros brand din lume din industria de lux.

Covifor – medicamentul contra coronavirus este adus de Dita EstFarm în RM

Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, care a fost aprobat de UE și SUA, pentru tratarea coronavirusului a ajuns astăzi în Republica Moldova, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile