Moca se termină! Situație catastrofală în enclava separatistă. Tiraspolul se așteaptă la deconectarea gazului

19 Oct. 2022, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2022, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Pretinsele autorități de  la Tiraspol se așteaptă la o criză energetică în regiune, în condițiile în care Gazprom ar putea reduce sau deconecta gazul livrat în regiunea stângă a Nistrului.

Într-o intervenție pentru presa din stânga Nistrului, așa zisul ministru al Dezvoltării Economice, Serghei Obolonik susține că urmare a reducerii livrărilor de gaz vor fi afectate întreprinderile.

„Nu vom admite stoparea activității companiilor. Măsuri de susținere vor fi, dar trebuie să înțelegem că situația este complicată. În cazul în care va stopat gazul, rezerva strategică de cărbune va fi orientată pentru asigurare populației cu energie și căldură”, a explicat Obolonik.

În cazul stopării definitive a livrărilor de gaz în stânga Nistrului, Republica Moldova va rămâne fără curentul electric de la Centrala de la Cuciurgan.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „în Profunzime” că în cazul unui asemenea scenariu, autoritățile intenționează să achiziționeze energie electrică de pe piața europeană, dar și să majoreze producția de curent livrată de CET-urile locale.

„Energia achiziționată de pe piețele europene va fi mai scumpă, dar trebuie să fim pregătiți de acest lucru”, a precizat ministrul.

În prezent, Republica Moldova importă 70% din  necesarul de curent de la Cuciurgan și 30% din România.

Tariful pentru consumatorii Premier Energy este de 3,15 lei pentru KW/h, iar pentru cei din nordul țării – 3,21 lei KW/h.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău