Bani.md

Modificări legislative pentru a face sectorul turismului mai atractiv pentru mediul de afaceri

Modificări legislative pentru a face sectorul turismului mai atractiv pentru mediul de afaceri Foto: mei.gov.md
Foto: mei.gov.md

Legea cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, precum și legea cu privire la patenta de întreprinzător au fost modificate. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Economiei. Potrivit instituției, modificările vin să faciliteze activitatea mediului de afaceri din domeniul turismului, precum și implementarea recomandărilor „Cărții Albe” pentru reforma cadrului normativ-regulatoriu al industriei turismului din Republica Moldova.

Printre principalele modificări se numără:

  • excluderea obligativității modelului contractului turistic;
  • excluderea obligativității perfectării asigurării de călătorie doar prin intermediul agențiilor de turism și tur operatorilor;
  • oferirea ghizilor de turism, caselor rurale, dar și prestatorilor de unele servicii de agrement din cadrul programelor turistice, a posibilității de a activa în baza patentei de întreprinzător;
  • extinderea listei autorităților, a persoanelor fizice și juridice  cărora li se oferă dreptul de a crea centre de informare turistică, acordând astfel posibilitatea de a promova potențialul turistic local etc.

Modificări legislative pentru a face sectorul turismului mai atractiv pentru mediul de afaceri

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, modificarea legii va avea impact pozitiv pe mai multe aspecte, printre care sporirea atractivității privind inițierea afacerilor în domeniul turismului în rezultatul simplificării condițiilor de activitate și diversificării ofertelor turistice, scutirea mediului de afaceri de anumite cheltuieli impuse de legislație, precum și majorarea veniturilor la bugetul de stat, care sunt așteptate în rezultatul includerii în circuitul turistic a caselor rurale, precum și în rezultatul stimulării aducerii în albia legală a activității unor ghizi de turism. 

„În situația în care sectorul turismului a fost afectat profund de criza pandemică, aprobarea modificărilor legislative sunt un suport esențial în susținerea mediului de afaceri în eforturile de redresare a situației privind turismul receptor și intern”, susține Sergiu Railean.

Turismul fiind un sector de prestare servicii, contribuie la dezvoltarea economiei prin acumularea de capital în cadrul a circa 12 tipuri de activităţi specifice ramurii,  atrăgând în funcționarea sa peste 20 de ramuri conexe cu aproximaiv 140 de servicii aferente sectorului turismului. Dezvoltarea turismului stimulează, de asemenea, efectele multiplicative în economia locală datorită creșterii locurilor de muncă în entitățile juridice ale căror activități sunt legate de vânzarea de produse și bunuri, prestarea de lucrări și servicii în domeniul turismului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000