Bani.md

Modificări legislative pentru a preveni situații similare cu „Jaful Secolului” din 2014

Modificări legislative pentru a preveni situații similare cu „Jaful Secolului” din 2014

În Moldova, a intrat în vigoare o lege conform căreia BNM în situații de urgență va putea oferi asistență de lichiditate numai băncilor solide și viabile care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate. În special, acest lucru este prevăzut de modificările aduse Legii Băncii Naționale, Legii pentru redresarea şi rezoluția bancară și a altor legi care au fost adoptate de Parlament și au intrat în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial.

S-au făcut modificări pentru a spori transparența și securitatea sistemului bancar, pentru a preveni situația care a avut loc în 2014, când împrumuturile urgente au fost acordate de Banca Centrală către trei bănci insolvabile, iar împrumuturile pe care nu le-au rambursat au fost transformate într-o datorie publică internă transferată pe umerii cetățenilor. Modificările înlocuiesc dispozițiile care au furnizat anterior asistență de lichiditate pentru trei bănci comerciale insolvabile. Modificările sunt concepute pentru a preveni reapariția situației cu Banca de Economii, astfel încât nicio bancă comercială din Moldova nu va mai oferi împrumuturi nefavorabile, realizând fraude financiare, bazându-se pe asistența ulterioară cu lichiditatea Băncii Naționale a Moldovei, scrie Infomarket.

 În plus, modificările excluse de pe lista activelor eligibile acceptate de Banca Națională a Moldovei ca garanție la acordarea de împrumuturi băncilor, bilete la ordin și titluri emise pe proprietăți sau bunuri, întrucât nu sunt adesea utilizate pe piața internă. Modificările aduse Legii Băncii Naționale prevăd introducerea unui concept clar de „asistență de lichiditate de urgență”, ceea ce va însemna furnizarea de către Banca Centrală a lichiditățiii din fondurile proprii către o bancă solventă și viabilă care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate sau orice altă formă de asistență de urgență. ceea ce ar putea duce la o creștere a fluxului de numerar al Băncii Centrale, fără ca o astfel de tranzacție să facă parte din politica monetară. " Un nou articol a fost introdus în lege, potrivit căruia, pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar, Banca Națională a Moldovei va putea oferi asistență de lichiditate la discreția sa în situații de urgență doar băncilor solide și viabile care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate. Asistența de lichiditate ar trebui să fie asigurată cu activele băncii respective. Se prevede că o astfel de asistență de lichiditate de urgență poate fi oferită pentru o perioadă de până la 3 luni cu posibilitate de prelungire în cazuri excepționale până la 1 an de la data furnizării condițiilor stabilite de Comitetul Executiv al BNM.

Se prevede că asistența de lichiditate de urgență va fi acordată la o rată a dobânzii care depășește rata aplicată de Banca Națională operațiunilor sale de creditare, inclusiv creditarea concesională permanentă. Un proiect de lege aprobat de parlament actualizează, de asemenea, cadrul legal privind rezervele obligatorii pentru controlul monetar și gestionarea lichidităților.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000