Moldova, țara în care au rămas doar stăpânii. Topul celor mai bine plătite locuri de muncă

17 Ian. 2022, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2022, 15:05 // Actual //  Lupu Eduard

Topul celor mai bine plătite locuri de muncă realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă la începutul anului curent include salarii oferite de angajatori cuprinse între 10 mii lei și 40 mii lei pentru funcțiile vacante de electrician auto, vopsitor auto, mecanic auto și lăcătuș.

Clasamentul celor mai plătite joburi este continuat cu funcțiile vacante de programator la Pentalog Chi SRL. Pentru programatorii cu experiență salariul poate atinge suma de 30 mii lei. Locurile de muncă sunt în municipiul Chișinău.

23-25 mii lei se oferă pentru un director (șef laborator) care va activa în domeniul construcțiilor, în orașul Comrat. Compania Onur Taahhut Taşimacilik Inşaat Ticaret Ve Sanayi SRL este în căutare de manageri și tehnicieni (15-20 mii lei).

18-25 mii lei pot fi sursă de venit pentru un maistru care va fi responsabil de organizarea lucrărilor de montare electrică și darea în exploatare a obiectelor. Compania DI&Trade Engineering SRL din municipiul Chișinău mai are nevoie de 5 electricieni (8-15 mii lei).

10-25 mii lei sunt oferiți de Home Age SRL din municipiul Chișinău pentru 10 plăcători cu plăci, 5 ingineri, 8 lăcătuși (tehnică sanitară), 8 montatori (pereți și plafoane din ghips carton) și 7 electricieni.

20 mii lei pot fi sursă de venit pentru viitorul consultant în domeniul alimentației publice al complexului turistic Asconi SRL din satul Puhoi, raionul Ialoveni, 2 declaranți vamali care vor activa în municipiul Ungheni, 2 manageri și un director care vor lucra în municipiul Chișinău.

10-20 mii lei pot fi salariu lunar pentru 3 mașiniști din municipiul Soroca, director de producție din raionul Fălești, 3 sudori și 5 montatori de antene din municipiul Chișinău și 4 conducători auto din Ceadîr-Lunga.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 07:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 07:06 // Actual //  Lupu Eduard

Coreea de Nord își intensifică eforturile de a trimite lucrători IT în străinătate, deoarece țara se bazează tot mai mult pe atacuri cibernetice și alte infracțiuni online pentru a-și finanța programele de înarmare, au afirmat oficialii din SUA și Coreea de Sud, relatează Bloomberg.

„Aceasta este o industrie în creștere, deoarece vedem că Phenianul poate deschide granițele, poate trimite lucrători suplimentari în toate părțile ale lumii pentru profit. Credem că situația se deteriorează în mod activ”, a declarat Jung Park, reprezentantul special adjunct al SUA pentru Coreea de Nord.

Săptămâna aceasta, Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni asupra a patru organizații legate de serviciile militare și de informații ale Coreei de Nord, precum și unui cetățean nord-coreean care locuiește în orașul rus Vladivostok și a primit plăți în criptomonede de la lucrătorii din domeniul tehnologiei nord-coreeni.

Phenianul, forțat să schimbe tactica

Phenianul, forțat să schimbe tactica ca răspuns la programele de sancțiuni care vizează eforturile sale de dezvoltare a armelor nucleare, se bazează din ce în ce mai mult pe mii de programatori nord-coreeni trimiși în străinătate, mai ales în China și Rusia, înainte ca regimul să-și închidă granițele în timpul pandemiei de COVID -19, potrivit informațiilor SUA și Coreea de Sud.

Acești lucrători pot câștiga până la 300.000 de dolari pe an lucrând în străinătate – adesea de la distanță prin platforme independente cu identități false sau furate – și pot facilita atacurile cibernetice și furtul de criptomonede, care au ajutat Coreea de Nord să câștige aproximativ 1,7 miliarde de dolari în 2022.

Eforturile SUA de a impune sancțiuni Coreei de Nord nu au oprit programul de arme al liderului nord-coreean Kim Jong-un. Anul trecut, țara a lansat peste 70 de rachete balistice.

Unul dintre principalele motive pentru care Coreea de Nord poate continua să dezvolte arme este că China și Rusia încă protejează RPDC în Consiliul de Securitate al ONU și, de asemenea, găzduiesc un număr mare de lucrători IT străini care caută venituri mai mari, a spus Park, adăugând că Beijingul ar trebui să-și folosească pârghia pentru a face presiuni asupra Phenianului.

„Va fi extrem de dificil să influențezi comportamentul Coreei de Nord dacă Rusia și China continuă să o protejeze de condamnarea internațională a activităților sale de dezvoltare a rachetelor balistice și a armelor nucleare”, a spus Park.

În timp ce Coreea de Nord a trimis și muncitori să lucreze în sectoare precum construcțiile. Guvernul lui Kim Jong-un consideră furtul de criptomonede și veniturile din IT ca o „nouă frontieră”, potrivit Lee Jung-il, directorul general al programului nuclear al Coreei de Nord, din Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

„De când și-au închis granița și au pierdut alte surse de venit, se concentrează din ce în ce mai mult pe a face bani în spațiul cibernetic și, pe măsură ce piața criptomonedelor crește, găsesc tot mai multe vulnerabilități în acest sector”, a explicat Lee.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la activitățile cibernetice rău intenționate ale Coreei de Nord care vizează sprijinirea programelor sale de arme.

Criptomonedele furate de hackerii nord-coreeni a fost o sursă cheie de finanțare pentru programele de arme sancționate ale Coreei de Nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău