Bani.md

Moldova va cere Chinei să elimine taxele de import pentru produsele agricole și vinurile moldovenești pe piața chineză

Moldova va cere Chinei să elimine taxele de import pentru produsele agricole și vinurile moldovenești pe piața chineză

Republica Moldova ar putea lansa negocieri cu Republica Chineză, pentru a elimina complet taxele de import  pentru vinurile moldovenești și principalele categorii de produse agricole destinate exportului în China. Discuții în acest sens au avut loc în cadrul unei întrevederi dintre Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului chinez, Zhang Yesui, cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Beijing.

"În pofida distanței geografice care ne desparte, cooperarea multidimensională între Republica Moldova și China atestă o dinamică pozitivă, dialogul politic este activ și constant, iar schimburile comercial-economice în prima jumătate a anului 2018 sunt în creștere cu circa 35 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a declarat Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului chinez, Zhang Yesui,  în cadrul întrevederii de la Beijing cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat necesitatea consolidării dialogului strategic bilateral, în contextul în care în ultimii doi ani s-au înregistrat o serie de acțiuni concrete în vederea sporirii contactelor interumane prin facilitarea regimului de vize pentru cetățenii chinezi și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe a Chinei a apreciat înalt lansarea consultărilor bilaterale privind negocierea unui eventual Acord de liber schimb între Republica Moldova și China reciproc avantajos pentru ambele state, runda a treia desfășurându-se zilele acestea la Chișinău.  

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe a Chinei, Zhang Yesui, în calitatea sa de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie moldo-chinez a acceptat invitația Ministrului Ulianovschi de a efectua o vizită de lucru la Chișinău în viitorul apropiat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000