Moldoveanul care a lansat propria companie de transport în Las Vegas: În America banii nu se culeg de pe copaci

03 Dec. 2021, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Dec. 2021, 17:41 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ion Lupușor, originar din satul Cobani, raionul Glodeni s-a stabilit în Statele Unite din 2005. După ce a încercat mai multe joburi în construcții, curățarea covoarelor a reușit să lanseze propria companie de transport, MC Carrier LLC. În nici zece ani, a crescut-o de la două până la 180 camioane, scrie Hora in America.

Moldoveanul recunoaște că începutul nu a fost deloc ușor, au fost moment când nu avea niciun ban în buzunar. Calea spre visul lui american a fost anevoioasă, începând în Alabama și ajungând în Las Vegas.

Când îmi aduc aminte că erau timpuri grele, când nu aveam un dolar în buzunar, mai ales prin 2008, în timpul recesiunii economice, când nu erau locuri de muncă, nici nu pot crede că am ajuns până la un moment când pot să-mi permit de toate.”, spune Ion Lupușor.

Potrivit lui Ion Lupușor, într-o afacere este important să fii onest și să depui tot efortul. De asemenea, un rol foarte important îl are și echipa pe care o ai alături, de aceea trebuie să alegem oamenii cu grijă.

„Cel mai important e să muncești conștiincios, nimeni nu va putea munci mai bine și mai mult decât tu însuți. Alt principiu important e să fii onest. Dacă nu ești onest și nu ai grijă de oamenii cu care lucrezi, nu cred că vei avea succes în ceea ce faci. Succesul nu se obține de unul singur, este un efort comun, ai nevoie de o comunitate, de oameni deștepți în jurul tău. Succesul care l-am avut eu este datorat, în mare măsură, prietenilor și colegilor mei de lucru. Dacă nu erau ei în susținerea mea, nu cred că reușeam să ajung la tot ce am realizat până acum.”

Foto: Hora in America

În perioada pandemiei a fost foarte greu să mențină businessul pe roate, s-a confruntat cu o mulțime de dificultăți. Într-o perioadă credea că va ajunge la faliment, dar a reușit să treacă cu brio peste aceste probleme datorită comunicării cu clienții.

Nu a fost deloc ușor. La un moment, pierdeam așa de mulți bani săptămânal, încât nu eram sigur că o să ajungem la capăt. Am știut că, eventual, piața transportului de mărfuri își va reveni la normal, însă nu am știut cât de mult putea să dureze criza. Am luat o decizie conștientă să pierdem bani, dar să mențin oamenii angajați, iar când se va întoarce din nou roata, să fim pregătiți de volumul de lucru mărit și să recuperăm în timp scurt pierderile pe care le-am susținut. În sfârșit, roata s-a întors prin iulie 2020. Totodată, am ținut o comunicare transparentă alături de clienții noștri cu care am lucrat de mulți ani împreună. Le-am explicat care e situația și ei ne-au înțeles și ne-au ajutat, ne-au acordat lucru plătit decent ca să putem să supraviețuim. Acuma trebuie să-i ajutăm la rândul nostru.”

Într-un interviu pentru horainamerica.com, Ion Lupușor a venit și cu câteva sfaturi pentru moldovenii care vor să ajungă în America. El îi atenționează că în SUA, banii nu se obțin atât de ușor, așa cum cred unii.

„Cel mai important e să nu creadă că în America banii se culeg de pe copaci. Munca e grea, și aici nu va fi mai ușor decât acasă. Cunosc mulți oameni care au venit în America, dar au plecat înapoi din cauză că n-au găsit un loc de lucru în același domeniu în care au activat în Moldova. Nu știu dacă America este pentru toți. Trebuie să-ți placă să lucrezi foarte mult ca să obții succes. Am observat că lucrând cu oficiile din Moldova, atitudinea este diferită precum în Europa în general, și în Moldova în particular. Americanii aici sunt “workaholici”, adică munca vine înainte de orice, sunt destul de stăruitori și stau la birou până nu-și termină lucrul fără să fie rugați. Pe când în Moldova e un pic mai lejer. Lucrul nu este așa de important, viața personală este pe planul întâi. Nu este un lucru necesar negativ, dar este o diferență mare de mentalitate și de cultură.”

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

Cercetarea arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 23,4% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22% și Partidul politic Șor – 11,3%. În același timp, aproape 20% din respondenți sunt indeciși.

Din numărul decișilor, 33,1% ar vota cu PAS. 31,1% ar vota cu BCS, iar 16% – PPȘor. La distanță mică de pragul electoral s-a situat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban, cu 4,1%.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău