Bani.md

Moldoveanul de la NASA: Istoria oportunităților pentru o specializare practic inexistentă în Moldova

Moldoveanul de la NASA: Istoria oportunităților pentru o specializare practic inexistentă în Moldova

Statele Unite ale Americii, cu 320 de milioane de locuitori, devine pentru Oleg Alexandrov tărâmul tuturor posibilităților. O națiune care alocă cei mai mulți bani din lume pentru crearea tehnologiilor avansate, ajută omenirea să o ducă pe alte Planete, scrie Moldova Times.

Moldoveanul de la NASA: Istoria oportunităților pentru o specializare practic inexistentă în Moldova

„Aici mă simt cel mai împlinit, am activat anterior și în sectorul comercial. Toată viața am fost atras de cosmos și nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să lucrez aici. Sunt foarte multe companii interesante în Silicon Valley, aici trăim într-o epocă extraordinară, pe tărâmul inovațiilor”, ne explică Oleg.

Este unicul moldovean care s-a alăturat Centrului de Cercetare Robotică Ames (IRG) din Silicon Valley, unde se simte de-a dreptul împlinit. Cercetările sale despre sistemele de date geospațiale, interacțiunea cu robotul uman, cartografia planetară sunt apreciate de NASA cu certificate de excelență în inovații și robotică computerizată.

“Proiectul cu care mă mândresc cel mai mult este construcția unui robot mic,”Astrobee”, care se va lansa peste câteva luni în cosmos. Va locui în Stația Spațială Internațională și îi va ajuta pe cosmonauți sa își facă treaba.”Astrobee” este un cub robotic echipat cu senzori, camere video, calculatoare și un sistem de propulsie. Am lucrat la aspectul de navigație a robotului, astfel, va traversa stația fără sa se rătăcească”.

În ultimii doi ani, Oleg Alexandrov s-a ales și cu două titluri de onoare, pentru că realizează teste robotice și le transpune în imagini 3D prin satelit. Mintea sa funcționează exact ca un algoritm geometric, care îi permite, prin intermediul softurilor, să creeze hărți vizuale a Lunii. Matematica studiată la cele patru universități din București, Chișinău, Minnesota și Los Angeles are o amprentă vizibilă în cariera sa.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000