Bani.md

Moldovenii, apreciați de angajatorii de pe litoralul românesc: „Sunt harnici, punctuali, curați, drăguți cu clienții”

Moldovenii, apreciați de angajatorii de pe litoralul românesc: „Sunt harnici, punctuali, curați, drăguți cu clienții” captură foto: reportaj Știrile Pro TV

Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a obligat, anul acesta, pe hotelierii şi pe proprietarii de restaurante de pe litoralul României să caute angajaţi în afara graniţelor. Astfel, la mare o să întâlniți moldoveni, dar şi nepalezi şi filipinezi. Într-un reportaj difuzat la știrile Pro TV București se menționează că, spre deosebire de români, aceştia acceptă salarii mai mici şi, în plus, sunt mai harnici.

Mihai este din Republica Moldova şi a ajuns la Constanța acum doi ani, când a fost admis la Universitatea Maritimă. În timpul liber, tânărul lucrează ca beachboy pe o plajă din Mamaia. Este responsabil cu aranjarea şezlongurilor şi are grijă ca turiştilor să nu le lipsească nimic.

Mihai Tanasoglo, angajat din Republica Moldova: „Salariul este destul de atractiv, mai ales aici la plaja unde muncesc acuma. Eu am ales să lucrez pe plajă, îmi place marea, îmi place să comunic cu oamenii."

Şi Tamara a fost atrasă de condițiile de lucru de pe litoralul românesc. Moldoveanca este cameristă într-un hotel de lux din Mamaia Nord, unde lucrează alături de indieni, nepalezi şi români. 

Tamara: „Salariul îmi convine, un colectiv bun este, îmi place, îmi place cum este aici."  

La fel ca ei sunt sute de angajaţi din RM. Moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2.500 de lei românești pe lună, dar sunt şi angajatori care le oferă cazare şi două mese pe zi.

Roxana Taiss, director operațional hotel: „Apelăm la forţa de muncă de pe plan extern, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare. Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această țară să muncească în România."

Alexandru Sautner, proprietar restaurant: „Sunt harnici, sunt punctuali, sunt umili, sunt curaţi, sunt drăguţi cu clienţii, îmi place extraordinar de mult. Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni."

Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoralul românesc s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Angajatorii susţin că nu găsesc români dispuşi să lucreze în domeniu, din cauza salariilor modeste.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000