Moldovenii au intrat în vânătoare de soare! Creștere exponențială a energiei fotovoltaice

22 Oct. 2023, 12:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2023, 12:36 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Datele recente furnizate de către Agenția pentru Energie și Mediu (AEE) arată o continuă expansiune a capacităților de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în România. Această tendință pozitivă reflectă o creștere semnificativă a adoptării mecanismului de Contorizare netă, care oferă beneficiilor oportunitatea de a produce și consuma propriile lor surse de energie electrică sustenabilă.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, numărul beneficiarilor mecanismului de sprijin Contorizare netă a ajuns la 4071, semnificativ mai mare față de perioada anterioară. Acești beneficiari sunt atât persoane fizice cât și companii care au investit în instalații fotovoltaice pentru a-și acoperi parțial sau integral necesarul de energie electrică. Capacitatea totală de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice a atins impresionanta cifră de 81,9 megawați.

Contorizarea netă reprezintă un instrument esențial în promovarea surselor regenerabile de energie în România. Prin acest mecanism, consumatorii finali pot reduce costurile lor cu energia electrică și să devină mai puțin dependenți de fluctuațiile tarifelor de energie, deoarece o parte semnificativă din consumul lor este acoperită de energia generată de propriul sistem fotovoltaic.

Această creștere semnificativă în adoptarea tehnologiei fotovoltaice și în utilizarea mecanismului de Contorizare netă arată angajamentul României în direcția durabilității și a trecerii la surse de energie mai curate. Aceste evoluții pozitive contribuie nu numai la reducerea emisiilor de carbon, dar și la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău