Bani.md

Moldovenii au rămas fără dreptul de a se pensiona anticipat. Modificările, deja în vigoare

Moldovenii au rămas fără dreptul de a se pensiona anticipat. Modificările, deja în vigoare foto simbol: europalibera.org

Cetățenii Republicii Moldova nu vor mai avea posibilitatea de a cere să se pensioneze anticipat. Asta după ce Legea cu privire la sistemul public de pensii a fost modificată, iar noile prevederi au intrat deja în vigoare.

Articolul 15din legea sus menționată prevedea dreptul persoanelor, care au realizat stagiul complet de cotizare, de a solicita stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vîrstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi femei.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a dezaprobat și s-a expus categoric împotriva propunerii de a abroga acest articol.

CNSM menționa că, actualmente acest drept este aplicabil doar pentru bărbaţi, fapt ce creează condiţii de discriminare în raport cu femeile. Situaţia menţionată putea fi evitată dacă la etapa modificării legislaţiei în domeniul pensiei se efectua o analiză profundă a aplicării dreptului în cauză. Aceasta ar fi condus, iremediabil, la elaborarea unei norme legale care ar fi exclus discriminarea produsă.

La situaţia din 1 octombrie 2017 de dreptul la pensie anticipată beneficiau 6020 persoane.

„Excluderea în anul 2018 a dreptului la pensie anticipată şi elaborarea unei noi reglementări la acest capitol în termen de 6 luni după intrarea în vigoare a legii nu este o soluţie. O bună parte din persoanele eligibile în condiţiile actuale ale legii nu vor mai putea să beneficieze de acest drept, fapt ce va provoca o revoltă social”, s-a expus CNSM.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000