Bani.md

Moldovenii blocați pe aeroportul din Paris au primit suport - mâncare și paturi din partea autorităților franceze. Chicu: Au fost prada unor escroci

Moldovenii blocați pe aeroportul din Paris au primit suport - mâncare și paturi din partea autorităților franceze. Chicu: Au fost prada unor escroci

Cei 220 de moldoveni, care au rămas blocați pe aeroportul din Paris, ieri, după ce nu a fost autorizată cursa charter de către autoritățile din Republica Moldova, pentru data de 30 martie, fiind transferat zborul pentru azi, au beneficiat de suport din partea autorităților franceze.

Moldovenii au înnoptat în aeroportul din Paris, iar autoritățile franceze le-au oferit mâncare și paturi, pe care le-au amplasat pe holurile aeroportului, scrie Realitatea.md.

Foto: Dorina Macarici

Cu o reacție, ieri seara a venit și premierul Ion Chicu care a dat vina pe „unii escroci, inclusiv politici, care intenționat au adunat oamenii pe aeroport, pentru a-și bate joc de ei”.

„Astăzi, în jur de 220 persoane au fost induse în eroare de escroci, inclusiv politici, mințindu-i că e autorizat un zbor de la Paris. CSE a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei. În mintea lor bolnavă, acești escroci cred că câștigă capital politic prin asemenea provocări. Rog cetățenii noștri să nu vină la aeroporturi, înainte de a se convinge, că zborul este autorizat”, a scris Chicu pe Facebook.

De asemenea, premierul și-a cerut scuze de la cetățeni. „Vreau să-mi cer scuze în fața tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care se chinuie în această perioadă să ajungă acasă de pe meleaguri străine. Știu pe propria piele ce-nseamnă să stai zile și nopți prin aeroporturi. Împreună cu colegii mei de la MAEIE facem ce ne stă în puteri, pentru a ajuta miile de oameni prinși între hotarele Europei. Îmi pare rău, că putem autoriza zilnic un număr limitat de zboruri charter”, a mai adăugat Chicu.

Cu o reacție a venit astăzi și Partidul Acțiune și Solidaritate, care „condamnă modul inacceptabil în care au fost tratați cei 220 moldoveni blocați la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris și solicită Guvernului să stabilească reguli clare cu privire la procesul de repatriere a conaționalilor noștri din diasporă”.

„Cetățenii noștri au fost lăsați baltă de către guvern și compania care a organizat transportul, rămânând blocați fără mâncare și cazare. Este inadmisibil ca acești oameni să fie umiliți acum când vor să revină acasă, așa cum au fost umiliți atunci când au fost determinați de guvernările corupte din trecut să părăsească Republica Moldova pentru a supraviețui.Solicităm guvernului și consulatelor să dea dovadă de transparență maximă în procesul de organizare a curselor charter, să ofere o descriere clară a pașilor care trebuie urmați, începând cu procedura de înregistrare pe listă, procedura de cumpărare a biletelor și până la plasarea în carantină a celor care ajung acasă.

În același timp, este imperativ necesar ca Guvernul să crească numărul curselor charter, pentru a face față cererii, dar și să mărească capacitățile consulatelor de a procesa solicitările cetățenilor. Atenționăm că anume din cauza lipsei de informație și a confuziei, cei cu interese economice și politice meschine pot profita de această criză”, se arată într-un comunicat al PAS.

Amintim că, ieri 220 de cetățeni moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Charles de Gaulle din Paris, după ce autoritățile din Republicii Moldova nu ar fi autorizat zborul unei curse charter. Comania, care a organizat cursa charter, este una de transport rutier și nu are nimic în comun cu zborurile aeriene. De asemenea, potrivit celor 220 de moldoveni, pentru un bilet au achitat 300 de euro, pe când costul real ar fi de 220 de euro.

Precizăm că cei 220 de moldoveni ar urma să ajungă acasă astăzi. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000