Moldovenii s-au îndepărtat de creditele în valută și preferă tot mai mult împrumuturile în lei

13 Nov. 2021, 07:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2021, 07:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După mai mulți ani în care creditele în valută străină erau pe trend ascendent, în prezent creditele în monedă națională au crescut în volumul total al creditelor, dar a scăzut ponderea creditelor în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei

La sfârșitul lunii septembrie, împrumuturile în lei au constituit 38,8 miliarde de lei, din suma totală a creditelor de 53,3 miliarde de lei. Astfel, peste 72,8% din valoarea totală a creditelor acordate de băncile Moldovei la sfârșitul lunii septembrie 2021 era în lei (72,3% cu o lună mai devreme). Creditele în euro, calculate în lei, s-au ridicat la 10,9 miliarde de lei, sau 20,5% din suma totală față de indicatorul de 21% o lună mai devreme.

Totodată, împrumuturile în dolari, calculate în lei, la sfârșitul lunii septembrie 2021 se ridicau la 3,5 miliarde de lei. În volumul total, ponderea acestora, în comparație cu luna precedentă, a rămas la același nivel – 6,7%.

Din punct de vedere al instituțiile financiare, cele mai multe credite în lei au fost acordate de Agroindbank – 12,7 miliarde de lei față de 12,3 miliarde, Moldindconbank – 8,6 miliarde lei (8,2 miliarde), OTP Bank – 6,7 miliarde lei (6,5 miliarde), Victoriabank – 3,6 miliarde lei (3,6 miliarde), ProCredit Bank – 1,9 miliarde lei (1,9 miliarde), Eximbank – 1,38 miliarde lei (1,4 miliarde) și FinComBank – 1,32 miliarde lei (1,31 miliarde).

Cel mai mare volum al împrumuturilor în euro îl deține Agroindbank – echivalentul a 3,8 miliarde lei (cu o lună mai devreme – 3,9 miliarde), OTP Bank – 1,7 miliarde lei (1,7 miliarde), Moldindconbank – 1,5 miliarde lei (1,45 miliarde), ProCredit Bank – 1,21 miliarde lei (1,22 miliarde), Victoriabank – 0,9 miliarde lei (0,9 miliarde).

Creditele în dolari au fost acordate într-un volum mul mai mic. Cela mai mare volum la acordat Agroindbank echivalentul a 1, 6 miliarde de lei, Moldindconbank 490,6 mil. de lei și OTP Bank – 463 mil. de lei.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:50 // Actual //  Lupu Eduard

Nu vreau să comenteze declarațiile domnului Stoianoglo. Dânsul este investigat pe mai multe capete de acuzare inclusiv pe partea de eliberarea ilegală liderului unei grupări oligarhice și pentru legături suspecte cu liderul acestei grupări, a comentat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco acuzațiile

„Eu consider că are o strategie de apărare și ceea ce a făcut ieri, anterior sau ceea ce va face ulterior ține de acțiuni care vizează strategia de apărare în fața instituțiilor statului”, a punctat Litvinenco.

Ieri într-o conferință de presă, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo a venit cu acuzații grave la adresa ministrului Justiției.

„Este o bătaie de joc adevărată. Toate dosarele sunt falsificate, probe cu scrisori de la Rizea, care spune tot felul de prostii. Am cerut astăzi procuraturii ca persoanele menționate, Litvinenco și marionetele sale din CSP să fie trase la răspundere penală. Puterea și-a subjugat procuratura, iar pe mine m-au scos pentru că nu le-aș fi permis o astfel de ilegalitate.

„Nu cred că autenticitatea corespondenței lui Litvinenco mai poate fi pusă la îndoială. În unele mesaje, Litvinenco e informat că celula pentru mine deja e pregătită și îi expediază și poze cu aceasta”, a spus Stoianoglo.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco ar fi pregătit reținerea Procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo și ar fi coordonat chiar și celula în care ar fi stat Stoianoglo în penitenciarul 13, potrivit scurgerilor pe canalul de Telegram al acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău