Bani.md

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

„Pe data de 26 martie 2020, Pretura sectorului Rîșcani cu serviciile speciale au atentat la bunurile difuzorilor de ziare, atunci când toți stau acasă, fără a le fi aduse la cunoștință, fără respectarea procedurilor legale, fiind ridicate gherete ce comercializează presa periodică”. Declarația aparține administrației „Moldpresa” Grup, care a mai dezvăluit că mai mulți agenți economici, în lipsa unor reguli clare în stare de urgență instituită pe timp de pandemie, „au fost abuzați de organele de drept pentru a-și închide afacerea, rămând în suspans salariații, achitare de impozite, taxe etc”.

Mai mult, administrația „Moldpresa” Grup leagă acțiunile autorităților municipale cu dispoziția Consiliului Audiovizualului (CA) prin care s-a încercat cenzurarea presei, dar pe care ulterior, președintele CA, Dragoș Vicol, a anulat-o. Cel din urma a explicat că a luat o asemenea decizie în urma valui de critici, în timp ce alte voci au remarcat că aceasta a venit abia după ce președintele Igor Dodon a venit cu o sugestie în acest sens, astfel Dragoș Vicol demonstrându-și loialitatea față de guvernarea socialistă.

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

„Probabil este o măsură continuă a autorităților publice pornită și din partea Consiliului Audiovizualului, prin care impune cenzura: Redactarea şi prezentarea ştirilor/informațiilor va fi operată în condiții de circumspecție sporită, rigoare şi acurateţe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație.

Presei, difuzorilor de presă încet, dar sigur din cîte se pare li se vor închide gura și accesul la liberatea de exprimare. În aceste condiții nu putem numi Republica Moldova – stat democratic, prevederile constituționale nu-și mai regăsesc rostul, iar statul devine unul captiv.

Argumentare statistică. Probabil, iată de ce sectorul mass-media este practic scos din afara spațiului de distribuire, or asta se demonstrează prin diversele acțiuni întreprinse de către edilii Primăriei Chișinău, de pretorii sectoarelor, fiind date răspunsuri vagi, ascunse, doar ca să nu permită amplasare unui chioșc de difuzare a presei, pe cînd celelalte sunt protejate, chiar dacă au fost plasate în periode tîrzii. Preturile de sector împreună cu Primăria Chișinău impun reguli care pe lîngă faptul că sunt ilegale, fără bază juridică, distreditează sectorul, minimează accesul la informație, iar peste ani raportează că ziarul nu mai este necesar, fiind plasat deja pe bază online. Un rol important pentru lichidarea ziarelor se constată prin acțiunile autorităților publice locale prin conformarea agenților economici care difuzează presă în jocul de a lichida a ziarelor, revistelor și accesul la o presă liberă”, scrie în mesajul „Moldpresa” Grup.

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

Urmează să solicităm reacția conducerii Preturii Rîșcani, condusă în prezent de Vlad Melnic.

Amintim că, anterior, reprezentanții presei scrise din Republica Moldova au întocmit un demers către președintele Igor Dodon, speakera Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu și primarul capitalei Ion Ceban. Și-au exprimat dezacordul cu privire la acțiunile administrației publice locale în ce privește interdicțiile impuse difuzării presei periodice, „or comercializarea lor este lichidată prin instrumente ilegale ale preturilor și instituțiilor subordonate”, mai ales în contextul în care statul este obligat să garanteze libertatea presei. Până în prezent, nu au obținut niciun răspuns.

La același subiect:

Pericol de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei! Moldpresa Grup bate alarma (VIDEO)

Primarul capitalei s-a sesizat despre pericolul de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei, în contextul evacuării gheretelor „Moldpresa”

(VIDEO) Protest la Primăria Chișinău, împotriva lichidării distribuției cu amănuntul al presei! Care a fost reacția municipalității

(VIDEO) Alarmant! Reprezentanți ai ziarelor: „Fără de presă, o țară sălbăticește. Evacuarea chioșcurilor Moldpresa este o acțiune anticultură”

(stop cadru) Voronin despre lupta cu chioșcurile din capitală

„Presa se lichidează, iar cafeaua și alte produse se înmulțesc”! Încă un chioșc Moldpresa, evacuat în pofida protestelor angajaților (VIDEO)

(VIDEO) Protestele împotriva evacuării chioșcurilor „Moldpresa” continuă: „Jos mâna de pe presă!”

(doc) Presa este în pericol! Scrisoare deschisă adresată conducerii țării, prin care se cere reamplasarea chioșcurilor „Moldpresa”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000