Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

„Pe data de 26 martie 2020, Pretura sectorului Rîșcani cu serviciile speciale au atentat la bunurile difuzorilor de ziare, atunci când toți stau acasă, fără a le fi aduse la cunoștință, fără respectarea procedurilor legale, fiind ridicate gherete ce comercializează presa periodică”.

„Pe data de 26 martie 2020, Pretura sectorului Rîșcani cu serviciile speciale au atentat la bunurile difuzorilor de ziare, atunci când toți stau acasă, fără a le fi aduse la cunoștință, fără respectarea procedurilor legale, fiind ridicate gherete ce comercializează presa periodică”. Declarația aparține administrației „Moldpresa” Grup, care a mai dezvăluit că mai mulți agenți economici, în lipsa unor reguli clare în stare de urgență instituită pe timp de pandemie, „au fost abuzați de organele de drept pentru a-și închide afacerea, rămând în suspans salariații, achitare de impozite, taxe etc”.

Mai mult, administrația „Moldpresa” Grup leagă acțiunile autorităților municipale cu dispoziția Consiliului Audiovizualului (CA) prin care s-a încercat cenzurarea presei, dar pe care ulterior, președintele CA, Dragoș Vicol, a anulat-o. Cel din urma a explicat că a luat o asemenea decizie în urma valui de critici, în timp ce alte voci au remarcat că aceasta a venit abia după ce președintele Igor Dodon a venit cu o sugestie în acest sens, astfel Dragoș Vicol demonstrându-și loialitatea față de guvernarea socialistă.

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

„Probabil este o măsură continuă a autorităților publice pornită și din partea Consiliului Audiovizualului, prin care impune cenzura: Redactarea și prezentarea știrilor/informațiilor va fi operată în condiții de circumspecție sporită, rigoare și acuratețe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație.

Presei, difuzorilor de presă încet, dar sigur din cîte se pare li se vor închide gura și accesul la liberatea de exprimare. În aceste condiții nu putem numi Republica Moldova – stat democratic, prevederile constituționale nu-și mai regăsesc rostul, iar statul devine unul captiv.

Argumentare statistică. Probabil, iată de ce sectorul mass-media este practic scos din afara spațiului de distribuire, or asta se demonstrează prin diversele acțiuni întreprinse de către edilii Primăriei Chișinău, de pretorii sectoarelor, fiind date răspunsuri vagi, ascunse, doar ca să nu permită amplasare unui chioșc de difuzare a presei, pe cînd celelalte sunt protejate, chiar dacă au fost plasate în periode tîrzii. Preturile de sector împreună cu Primăria Chișinău impun reguli care pe lîngă faptul că sunt ilegale, fără bază juridică, distreditează sectorul, minimează accesul la informație, iar peste ani raportează că ziarul nu mai este necesar, fiind plasat deja pe bază online. Un rol important pentru lichidarea ziarelor se constată prin acțiunile autorităților publice locale prin conformarea agenților economici care difuzează presă în jocul de a lichida a ziarelor, revistelor și accesul la o presă liberă”, scrie în mesajul „Moldpresa” Grup.

Moldpresa Grup: „Pretura Rîșcani sfidează orice normă legală – chiar și în timp de pandemie”

Urmează să solicităm reacția conducerii Preturii Rîșcani, condusă în prezent de Vlad Melnic.

Amintim că, anterior, reprezentanții presei scrise din Republica Moldova au întocmit un demers către președintele Igor Dodon, speakera Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu și primarul capitalei Ion Ceban. Și-au exprimat dezacordul cu privire la acțiunile administrației publice locale în ce privește interdicțiile impuse difuzării presei periodice, „or comercializarea lor este lichidată prin instrumente ilegale ale preturilor și instituțiilor subordonate”, mai ales în contextul în care statul este obligat să garanteze libertatea presei. Până în prezent, nu au obținut niciun răspuns.

La același subiect:

Pericol de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei! Moldpresa Grup bate alarma (VIDEO)

Primarul capitalei s-a sesizat despre pericolul de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei, în contextul evacuării gheretelor „Moldpresa”

(VIDEO) Protest la Primăria Chișinău, împotriva lichidării distribuției cu amănuntul al presei! Care a fost reacția municipalității

(VIDEO) Alarmant! Reprezentanți ai ziarelor: „Fără de presă, o țară sălbăticește. Evacuarea chioșcurilor Moldpresa este o acțiune anticultură”

(stop cadru) Voronin despre lupta cu chioșcurile din capitală

„Presa se lichidează, iar cafeaua și alte produse se înmulțesc”! Încă un chioșc Moldpresa, evacuat în pofida protestelor angajaților (VIDEO)

(VIDEO) Protestele împotriva evacuării chioșcurilor „Moldpresa” continuă: „Jos mâna de pe presă!”

(doc) Presa este în pericol! Scrisoare deschisă adresată conducerii țării, prin care se cere reamplasarea chioșcurilor „Moldpresa”

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile