Mold-street: Proiectul care ar putea crea probleme la recuperarea miliardului

Un proiect de modificare a legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, promovat de consilierul premierului Ion Chicu, Nicolae Eșanu, ar putea crea probleme mari pentru recuperarea miliardului. Cel puțin asta susțin experții, scrie Mold-Street.com.

Un proiect de modificare a legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, promovat de consilierul premierului Ion Chicu, Nicolae Eșanu, ar putea crea probleme mari pentru recuperarea miliardului. Cel puțin asta susțin experții, scrie Mold-Street.com.

  • Ședința extraordinară a Parlamentului, din 20 iulie 2020
  • Pe 20 iulie, Guvernul și apoi Parlamentul au examinat și adoptat (în prima lectură) în regim de urgență un proiect de modificare și completare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a Codului de executare al Republicii Moldova, a Legii privind societățile cu răspundere limitată și a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Sursa citată scrie că documentul a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, chiar dacă nu a avut niciun aviz, inclusiv cel de la Comisia juridică, numiri și imunități condusă de socialiști. Șapte deputați din Comisie s-au abținut, iar unul a fost împotrivă.

Nicolae Eșanu, autorul, și-a cerut scuze pentru urgența cu care este promovat proiectul, argumentând necesitatea examinării și adoptării în prima și a doua lectură prin faptul că „instanțele judecătorești interpretează și aplică la o scară tot mai largă prevederile Legii cu privire la spălare de bani și urmăresc activele unor beneficiari”.

„Nu am nimic cu domnul Eșanu, dar este inadmisibil și este o rușine pentru Parlament că a admis așa ceva... Data viitoare o să trimită deredicătoarea de la Guvern ca să prezinte legea”, a criticat economistul Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, care a mai precizat că documentul trebuie să fie prezentat de un ministru sau secretar de stat din Ministerul ce a venit cu o așa inițiativă.

„Cred că votând o astfel de lege, ne creăm probleme mari. Sper că deputații vor solicita în scris opinia FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și a GRECO. Imaginați-vă că o persoană fizică se face vinovată de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Banii aceștia însă au fost investiți într-o afacere și după aceasta noi venim și spunem că dacă avem de urmărit, apoi doar pe dânsul, dar la el ce poți urmări? Doar cămașa de pe el și nu trebuie de urmărit firma lui, căci este o persoană juridică separată”, a explicat Ioniță.

În aceeași ordine de idei, juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice, spune că pentru un astfel de proiect „este obligatorie expertiza anticorupție din partea CNA, care ar trebui să dea un răspuns la întrebarea: Cum aceste modificări vor influența o eventuală recuperarea a bunurilor, după ce acești bani au circulat prin diverse jurisdicții?”.

Mai multe detalii despre daunele acestui proiect, aflați în articolul integral al sursei citate, accesând acest link.

Alte stiri

O nouă rundă de privatizări. Ce obiecte sunt licitate și care este termenul limită de depunere a cererilor

Agenția Proprietății Publice anunță pentru perioada 25 septembrie - 13 noiembrie 2020, desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Moldova Business Week-2020 va fi organizată în Chișinău, în noiembrie

Evenimentul Moldova Business Week-2020 va fi organizat în Chișinău în ultima decadă a lunii noiembrie.

BRAND DE LUX: Gucci

Gucci este al doilea cel mai valoros brand din lume din industria de lux.

Covifor – medicamentul contra coronavirus este adus de Dita EstFarm în RM

Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, care a fost aprobat de UE și SUA, pentru tratarea coronavirusului a ajuns astăzi în Republica Moldova, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile