Bani.md

Motivul pentru care Moldova riscă să piardă dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”

Motivul pentru care Moldova riscă să piardă dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de încredere în cooperarea cu sistemul „Cartea Verde”, iar din această cauză este monitorizată în ultimii trei ani. Președintele Comisiei Naționale a Pieței Finanaciare, Valeriu Chițan, a informat, în cadrul unei ședințe prezidate de către premierul Ion Chicu, că la următoarea ședință a comitetului de monitorizare a sistemului va fi prezentat un raport unde se va anunța dacă Republica Moldova își va păstra sau nu dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

Potrivit IPN, la ședință s-a anunțat că deficitul de încredere este din cauza faptului că mai multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”.

Pentru ca Republica Moldova să-și păstraze dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”, participanții la ședință au propus crearea unui fond de garantare, iar până la formarea fondului operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000