Mușamalizare la Facebook? Compania lui Zuckerberg, acuzată că a eliminat referirile la Rusia dintr-un raport oficial

14 Iul. 2021, 15:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iul. 2021, 15:17 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O serie de proiecte realizate în 2017 de Facebook privind securitatea platformei au menţionat în mai multe rânduri Rusia înainte ca executivii din cadrul companiei să anunţe că decizia este „nesigură din punct de vedere politic”, transmiţându-le ulterior angajaţilor să emită orice menţiune de acest fel, relatează Business Insider.

Prima ciornă a proiectelor, realizată de directorul de securitate de la acea vreme, Alex Stamos, şi echipa sa a inclus „o întreagă secţiune dedicată activităţilor hackerilor susţinuţi de statul rus”, potrivit cărţii An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination.

Autorii cărţii spun că documentul a conţinut „exemple concrete din alegerile prezidenţiale din 2016 care au demonstrat că Rusia a folosit platforma pentru a răspândi documente hackuite”. Când executivii Facebook, inclusiv vicepreşedintele diviziei de comunicaţii şi politici publice Elliot Schrage, au revizuit ciorna, i-au transmis lui Stamos şi echipei sale să elimine complet această secţiune, scrie Aleph News.

„Nu voiau să îşi scoată capetele la înaintare”, spune o persoană familiară cu discuţiile, managementul considerând că ar fi „nesigur din punct de vedere politic să fim prima companie tech care confirmă ceea ce au descoperit agenţiile de informaţii din SUA”.

Aşadar, Stamos s-a reîntors asupra secţiunii dedicate Rusiei, eliminând mai multe detalii şi tăind orice menţiune cu privire la alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de Donald Trump. Ulterior, executivii au cerut eliminarea oricărei menţiuni a Rusiei, reiese din carte, care spune că membrii echipei de securitate au fost „surprinşi şi consternaţi” din cauza schimbării.

„Exista un sentiment conform căruia Stamos ar fi doborât pereţi pentru a dezvălui lumii infracţiunile pe care le-a săvârşit Rusia. Începeam să ne simţim că facem parte dintr-un act de muşamalizare pentru Facebook”, a declarat una dintre surse cărţii.

Raţionamentul managementului a mers în linie cu ideea CEO-ului Mark Zuckerberg de „companie deasupra ţării”, conform cărţii.

În schimb, Facebook a declarat recent că a îndepărtat în ultimii patru ani 150 de operaţiuni secrete de dezinformare cu origini în peste 50 de ţări, o echipă de investigaţie „continuând să protejeze democraţia pe platformă, atât la nivelul Statelor Unite cât şi în afara ţării”.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală