Natalia și Adrian Țurcanu: Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă creştere

19 Aug. 2021, 13:17
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 13:17 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Natalia și Adrian Țurcanu sunt Brokeri Owneri RE/MAX Invest, Chișinău. Potrivit acestora piața imobiliară din Republica Moldova este în continuă creștere. De asemenea, ei menționează că în țara noastră, proprietarii preferă să-și vândă sau să-și cumpere proprietăţile pe cont propriu.

Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă creştere. Volumul tranzacţiilor imobiliare în 2019 a atins un număr record, fiind în creştere cu 40 % faţă de anul 2018. Statisticile arată că, pe parcursul anului 2019 au fost vândute 28 674 apartamente, mult peste prognozele făcute de experţi economici. Iar 80% din toate vânzările imobiliare au loc în capitală.

Aceștia menționează că anul 2020 și perioada de pandemie denotă o nouă tendinţă pe piaţa imobiliară, şi anume construcţia a noi complexe rezidenţiale în suburbiile capitalei şi chiar în alte oraşe din republică.

Potrivit Nataliei și Andrei Țurcanu, această tendinţă va fi menţinută şi în anul 2021.

Un alt factor care influenţează piaţa imobiliară din Republica Moldova este şi creşterea accesibilităţii procurării apartamentelor.

Printre posibilităţile pentru viitorii proprietari se numără:

a. Programul Prima Casă devine în anul 2020 mai accesibil, fiind extinse categoriile de persoane care pot opta pentru acest program
b. Instituţiile financiare din Republica Moldova oferă mai multe tipuri de credite ipotecare;
c. Companiile de construcţie oferă posibilitatea procurării apartamentelor în rate.

Cei doi mai menționează că în Republica Moldova o bună parte din proprietari preferă să-şi vândă/cumpere proprietăţile pe cont propriu.

Totalitatea proprietarilor care au vândut sau au cumpărat imobile prin intermediul agenţiilor imobiliare, pot fi împărţiţi în 2 grupuri mari: cei care au avut o experienţă pozitivă şi cei care au avut o experienţă negative.

Totuși, Natalia și Andrei consideră că pe piaţa imobiliară din Republica Moldova există profesionişti în acest domeniu, care prestează servicii calitative.

Dar în acelaşi timp, lipsa unei reglementări legale în acest domeniu, insuficienţa de instruiri pentru cei ce practică această activitate, lipsa unui Cod de Etică şi a transparenţei în relaţia dintre proprietar şi agentul imobiliar, știrbesc mult din imaginea acestuia, iar de aici vine şi atârnarea clienţilor faţă de serviciile prestate de agenţii imobiliari.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală