Bani.md

National Geographic, despre galeriile subterane de la Mileștii Mici (VIDEO)

National Geographic, despre galeriile subterane de la Mileștii Mici (VIDEO)

Publicația National Geografic a scris un articol despre beciurile de la Mileștii Mici, încurajând turiștii să viziteze galeria subterană a Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici”.

„Într-o parte izolată a Europei există un oraș subteran masiv, cu tuneluri kilometrice pline cu vin. Fiecare "stradă" poartă numele unui anumit soi de struguri, cum ar fi Pinot sau Cabernet Sauvignon. Vizitatorii conduc încet mașinile sau bicicletele prin labirint, unde se ține cont de regulile circulației rutiere. Mileștii Mici se bucură cu mândrie de titlul de cea mai mare cramă din lume”, scrie National Geographic.   

 

Sursa scrie că Moldova, situată între România și Ucraina, deține o bogată tradiție în vinificație, ce datează de mii de ani. Dealurile joase, câmpiile însorite, râurile și clima temperat-moderată din bazinul Mării Negre oferă condiții favorabile pentru cultivarea strugurilor, fiind în rivalitate cu alte regiuni de pe continent. Cândva a fost parte a URSS, fiecare a doua sticlă de vin consumată pe teritoriul uniunii sovietice era din Moldova, scrie portalul citat.

"Deși vinurile moldovenești încă caută noi piețe la nivel mondial și mulți oameni nu știu despre asta, cei care gustă vinul moldovenesc îl apreciază la valoarea sa reală", spune Viorel Bezede, directorul Combinatului de vinuri  „Mileștii Mici”.

National Gographic menționează că beciurile Mileștii Mici au fost construite într-o veche mină de calcar, care și-a sistat activitatea în anii 1960. Temperatura din beciuri și umeditatea creează condiții ideale pentru maturarea vinurilor până la prefecțiune. Sursa amintește și de faptul că galeria subterană adăpostește circa 2 milioane de sticle, colecția fiind înregistrată și în Cartea Recordurilor Guinness, drept cea mai mare colecție de vinuri din lume după numărul de sticle.

Vizitatorii pot face un tur de o oră cu un ghid, unde pot vedea o cascadă naturală subterană, dar și sala de degustare aflată la 200 de metri adâncime.

National Georgaphic concluzionează că o mulțime de opțiuni turistice pornesc de la capitala Chișinău, însă pasionați pot organiza o excursie de Ziua Vinului, care se serbează în luna ocrombrie.  „Deși, vinul moldovenesc este un motiv de mândrie pentru Republica Moldova în orice moment al anului”, conchide sursa.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000