Nervii întinși la maxim! Ce se întâmplă dacă Putin închide gazul?

16 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Rusiei refuză să garanteze că după lucrările de întreținere a conductei Nord Stream, gazul va mai ajunge în Germania. Agenția Federală pentru Rețele avertizează cetățenii Germaniei că urmează vremuri grele.

Situația devine riscantă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Germaniei: miercuri (13.07.2022), compania rusă Gazprom a anunțat că nu este sigură că aprovizionarea cu gaz rusesc va continua spre Germania, după încheierea lucrărilor de întreținere la conducta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică. Lucrările de întreținere vor dura până pe 21 iulie.

Oficial, Gazprom justifică anunțul prin faptul că o turbină importantă, la care s-au făcut recent lucrări de întreținere în Canada, nu ar fi fost încă returnată concernului. Guvernul german spune, la rândul său, că odată cu livrarea turbinei din Canada, n-ar mai exista niciun motiv pentru a reduce livrările de gaze. În ultimul timp, s-au mai livrat numai 40 de procente din cantitatea obișnuită de gaz rusesc.

Gazul din Rusia este extrem de important pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei, în special pentru industrie și gospodăriile private. Circa jumătate din casele din Germania se încălzesc cu gaz.

Cu alte cuvinte, președintele Rusiei, Putin, folosește aprovizionarea cu gaz a Germaniei ca armă politică. Cel puțin asta au subliniat în mai multe rânduri ministrul federal al Economiei Robert Habeck și cancelarul Olaf Scholz. Habeck a declarat pentru postul TV RTL: „Aș minți, dacă aș spune că nu mi-e teamă de această situație”. Dependența Germaniei de gazul rusesc este mare, deși guvernul a luat deja diverse măsuri, pentru a o minimiza.

Creșteri uriașe de prețuri

Clar este că nervii sunt întinși la maximum – conform sondajelor, scade și sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Șeful Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, a declarat că persoanele private din Germania ar trebui să se pregătească de pe acum pentru o triplare, anul viitor, a costurilor la gaze: „Pentru cei care își primesc acum factura la încălzire, costurile sunt deja duble. Iar consecințele războiului din Ucraina nu au fost încă luate în calcul.” Clienții care plăteau până acum în jur de 1.500 de euro pe an pentru gaz, trebuie să se aștepte la facturi viitoare de 4.500 de euro.

Rezervele de gaz sunt la limită în Germania. Iar prețul e foarte mare. Conform legislației, în Germania rezervele trebuie să ajungă la 80% până la 1 octombrie și la 90% până la 1 noiembrie. În acest an, este foarte puțin probabil să se ajungă acolo. În prezent, rezervele se află la 65% – insuficient pentru a asigura aprovizionarea pe timpul iernii. De fapt, e posibil ca Bundestagul să decidă din nou cine va primi gaze în mod prioritar.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău