Bani.md

Niciun pahar! INP salută ideea de a impune toleranță ZERO la concentrația de alcool pentru șoferi (VIDEO)

Niciun pahar! INP salută ideea de a impune toleranță ZERO la concentrația de alcool pentru șoferi (VIDEO)

Autoritățile sunt dispuse și salută ideea de a elimina din legislație orice toleranță la alcool pentru conducătorii auto. Subiectul a fost discutat vineri în cadrul Ședinței Platformei de control parlamentar al securității rutiere. Asta pentru că, conform informațiilor prezentate, depășirea vitezei și starea de ebrietate sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere produse în Republica Moldova.

„Noi avem toleranța (n.r. - la alcool), care este  prevăzută în lege. Dar considerați că ar fi cazul să excludem complet și să avem toleranță zero la gradul de alcoolemie? Poate asta ar ajuta oamenii să fie mai responsabili, atunci când gândesc că dacă beau un pahar și se urcă la volan n-o să fie nimic, n-o să miroase sau n-o să se simtă”, a menționat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Idea a fost salutată de către șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Livii Baziuc:

„Ce ține de toleranța zero la alcool sunt totalmente de acord cu dvs. Noi susținem totalmente toleranța zero, există doar unele opuneri de la Ministerul Sănătății. Trebuie să lucrăm asupra acestui fapt…”

De menționat că, în prezent, pentru conducătorii de vehicule, sunt admisibile următoarele concentraţii maxime de alcool:
    a) în sînge – până la 0,3 g/l;
    b) în aerul expirat – până la 0,15 mg/l.    

Președintele Parlamentului a adus în discuție și eficiența punctelor de penalizare, care se anuleaza la expirarea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției pentru care au fost aplicate.

„Poate e cazul să mărim perioada? La un an, de exemplu, sau 9 luni măcar…”, a întrebat Andrian Candu.

Șeful INP-ului a confirmat că termenul de 6 luni este ineficient și a dat de înțeles că o mare parte din cei care încalcă sunt cetățenii care locuiesc peste hotare, vin acasă de câteva ori pe an și își „permit” să acumuleze puncte de penalizare.

„Din practica care o avem este puțin eficient, termenul de 6 luni este foarte puțin și foarte repede expiră. Sunt conducători auto care, având în vedere că avem mulți cetățeni care locuiesc peste hotare și vin doar la sărbători, și anume când vin acasă ei încalcă. Când vin iarăși peste un an termenul de 6 luni a expirat la punctele de penalizare. Iese așa că scapă de aceste restricții ale Codului Contravențional”, a menționat Livii Baziuc.

Citește și:

Majorarea unității convenționale până la 50 de lei nu a avut niciun impact?! Răspunsul șefului INP (VIDEO)

Niciun pahar! INP salută ideea de a impune toleranță ZERO la concentrația de alcool pentru șoferi (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000