Bani.md

Nu toate amenzile vor ajunge în bugetul de stat. Ministerul Finanțelor propune modificarea Codului Contravențional

Nu toate amenzile vor ajunge în bugetul de stat. Ministerul Finanțelor propune modificarea Codului Contravențional

Bani proveniți din amenzi ar putea să nu ajungă sută la sută în bugetul de stat. Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de lege ce vine să modifice și să completeze Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Potrivit propunerilor, amenzile aplicate de către către autoritățile competente să soluționeze cauzele contravenționale (instanța de judecată, procurorul, agentul constatator), se vor vira în bugetul de stat, cu excepția cazurilor specificate prin amendamentele propuse. Respectiv, amenzile aplicate de către comisiile administrative de pe lângă autoritatea publică locală executivă se vor vira în bugetele locale de nivelul I și II.

Ce ține de amenzile aplicate de Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, încasările date se vor vira la bugetului asigurărilor sociale de stat și în bugetul fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Și cazurile cînd agenții constatatori sunt finanțați de către o autoritate/instituție care activează în baza principiilor de autogestiune, nominalizați în prevederile propuse, încasările din amenzi se vor vira la bugetul autorităților publice respective.

Implementarea prevederilor proiectului nu va necesita cheltuieli financiare suplimentare din buget.

Proiectul urmează să fie prezentat spre examinare și consultare cu  Ministerul Justiției și cu organele administrației publice centrale și locale. Autoritățile publice implicate vor înainta și prezenta obiecții și propuneri la proiectul propus, cu argumentele de rigoare.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000