Bani.md

Numărul instituțiilor de control a fost redus la 13, însă agenții economici tot nu vor scăpa de controalele inopinate

Numărul instituțiilor de control a fost redus la 13, însă agenții economici tot nu vor scăpa de controalele inopinate

Ministerul Economiei și Infrastructurii a finalizat reforma privind reducerea instituțiilor de stat de control, de la 60 la 13 organe, iar în decurs de două luni urmează să se facă ultimele ajustări de cadre funcționale în noile instituții create și începând cu anul 2018, acestea vor activa conform noilor prevederi. În același timp, agenții economici vor fi informați despre controalele ce vor fi efectuate, însă nu vor scăpa nici de verificările inopinate.

Astfel, cele 13 instituții sunt: Agenția pentru Protecția Consumatorului, Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieții, Agenția pentru Supravegherea Tehnică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenția Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională de Asigurarea Calității în Învățământul Profesional, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Național.

O noutate a reformei este că procesele de control vor fi digitalizate și plasate pe un site, care vor putea fi accesate de către agenții economici. De asemenea, agenții economici vor fi informați despre vizitele planificate ale organelor de control, însă nu vor lipsi nici controalele inopinate. 

„Agenții economici trebuie să știe când va fi vizitat de inspectori, care este obiectul controlului, cine sunt inspectorii și care va fi verdictul acestui control.

Inopinate vor fi efectuate atunci când, în urma evaluării sistemului de riscuri, vor fi informații, sau o probă că marfa livrată pe o piață, unui magazin sau unei școli, este neconformă sau cu termen de valabilitate depășit, lucru care poate fi identificat de către orice consumator. Atunci autpritățile, în funcție de competențe, vor ieși și vor face controale opinate.

Asta trebuie să se înțeleagă clar, pentru că s-a interpretat greșit precum că statul, ori de câte ori vine la control trebuie să notifice agentul economic și desigur că atunci când îl notifici se pierde din momentul expromtului. Ei trebuie să înțeleagă că noi vom face aceste controale, astfel încât să asigurăm că produsele plasate pe piață sunt conforme”, a declarat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei conferințe de presă.

Bani.md amintește că reforma privind reducerea instituțiilor cu funcții de control a fost lansată la inițiativa Partidului Democrat, cu scopul de a diminua abuzurile asupra mediului de afaceri, prin crearea unei relații prietenoase, care stimulează şi protejează libera iniţiativă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000