Bani.md

Nume bine cunoscute de deputați și polițiști apar într-o investigație despre afaceri și circuite economice ilegale

Nume bine cunoscute de deputați și polițiști apar într-o investigație despre afaceri și circuite economice ilegale

Un grup de oameni a investit peste 15 milioane de lei în construcția a două blocuri pe bd. Dacia din capitală. Asta s-a întâmplat încă în 2007 și de atunci așa și nu au devenit proprietari pe apartamente. Ba mai mult, prin diverse metode, au fost obligați de o bancă comercială să achite suplimentar niște bani dacă vor să-și vadă locuința gata, aceasta chiar dacă ei deja au achitat 100% din valoare. Nordnews.md a scris o investigație în care se menționează că în spatele fărădelegii ar sta escroci protejați. În articolul de mai jos, apar nume cunoscute în spațiul public, cum ar fi deputatul democrat Vladimir Vitiuc, ex-deputatul PDM Constantin Botnari, ex-șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, președintele FEA, Dorin Damir, dar și câțiva procurori.

În aprilie 2007, între Societatea pe acțiuni (SA) „Covis”, în calitate de benificiar, Societatea cu răspundere limitată (SRL) „Maconst-Prim”, în calitate de Executor (companie responsabilă de construcția blocurilor) și Societatea cu răspundere limitată (SRL) „Vis-Urban”, în calitate de investitor, a fost încheiat un contract de parteneriat, obiectivul căruia a fost construirea complexului locativ, cu un număr total de 135 de apartamente, amplasat pe bulevardul Dacia 60/12 din Chișinău.

Cei 120 de clienți au fost informați despre faptul că blocurile locative, fiind două la număr, urmau să fie date în exploatare în luna martie 2009, dar n-a fost să fie. În 2014, un grup format din 29 de clienți au aflat că compania SRL „Vis-Urban”, nu-și va onora angajamentele față de ei. Motivul principal a fost  că „Vis-Urban”a acumulat datorii față de unii prestatori de servicii, bănci și alte entități economice. Pe acest caz și nu doar a fost intenta un proces penal.

Potrivit plângerii adresate, în ianurie 2020, Procurorului General al Republicii Moldova – Alexandru Stoianoglo, o parte dintre apartamente au fost puse gaj la Banca Comercială „EXIMBANK”. Totodată, mai multe apartamente achitate de investitori, au fost înregistrate pe SA„Covis”. Mai mult, pe lângă problemele cu banca, viitorii proprietare ai locuițelor au fost nevoiţi să achite suplimentar câte 50-100 de euro pentru fiecare metru pătrat (m.p), dacă doreau să-și vadă locuințele gata.

În consecință, oamenii afirmă că sunt victimele unei grupări criminale, condusă de Andrei Ciauș, administratorul și fondatorul SRL-ului „Imperiul Juridic”, firmă care a fost angajată de către „EXIMBANK”, să reprezinte interesele instituției financiare în cadrul proceselor de insolvabilitate, unde banca are datorii (creanțe) validate.

  • Cum clienții SRL „Vis Urban” au ajuns datori „EXIMBANK”

În anul 2014, „EXIMBANK” pentru a evita falimentarea, și-a vândut datoriile neperformante unei companii italiene „Veneto Banca”  S.p.A., pe care de ani buni doar o reprezenta în țara noastra, nu ca subdiviziune, ci ca partener al acesteia. Prin urmare, instituția financiar-bancară din Italia a cumpărat contra unei sume de peste 642 de milioane de lei datoriile „EXIMBANK”.

Tot în această perioadă, administratorul SRL-ului „Vis-Urban”, Vitalie Cojocaru, s-a adresat instanței de judecată cu cererea de pornire a procesului de insolvabilitate față de întreprinderea fondată, fară a-și înștiința clienții. În acest sens, în urma hotărârii emise de către Curtea de Apel Chișinău, Petric Ruslan a fost numit în calitate de administrator al insolvabilității, care din spusele clienților este nașul lui Andrei Cojacaru, rudă cu administratorul inițial al firmei ipotecare „Vis-Urban”. În același timp, printr-o altă Încheiere a Curții de Apel Chișinău, a fost aprobată așa zisul plan de restructure a companiei, și numit în funcție de administrator Nicolae Gavriș.

Aceștia, împreună cu reprezentanții băncii, au validat suma de 58 miloane de lei ca datorie (creanță) garantată băncii. Acest lucru a fost posibil prin validarea “legitimă” a Instanței de Judecată, în urma căreia SRL-ul „Vis-Urban” a devenit garant prin ipotecă pentru cele trei creditele acordate de „BC Eximbank Gruppo Veneto Banca” pentru SRL „Maconst-Prim” în anii 2006, 2007 și  2008, suma contractelor fiind de aproximativ 26 miloane lei. Mai mult, drept garanție reală a servit bunul imobil, fiind vorba de blocurile locative  pe care le construia SRL „Vis-Urban”.

Așadar, banca a fost validată și înregistrată în tabelul datoriilor (creanțelor) al SRL-ului „Vis-Urban” cu suma de 58 milioane de lei, în pofida faptului că compania sus menționată nu a primit de la bancă nici un leu, creditul fiind acordat SRL-ului „Maconst-Prim”. Acest credit neperformant fiind inclus în unul din contractele de cumpărare a datoriilor „EXIMBANK”. Documentul de cesionare a creanțelor a fost semnat pe 17 decembrie 2014. Astfel datoriile „Maconst-Primul-ui” față de „EXIMBANK”  au fost transferate grupului Italian „Veneto Banca”, iar despre „Vis-Urban” în aceste contracte de cesiune a creanțelor nici pomină. În pofida acestui fapt, „Vis-Urban” și clienții acestuia sunt supuși presiunilor directe/indirecte din partea administrației. În consecință, oamenii au început să plătească pentru finalizarea construcției. Însă, banii veneau pe conturile „EXIMBANK”, dar nu a companiei italiene, care a cumpărat datoriile companiei SRL „Maconst-Prim”, angajată de „Vis-Urban” să execute lucrările de construcție a complexului locativ „Aeroport”.

Ce a spus avocatul victimelor, dar și care sunt rolurile lui Vladimir Vitiuc, Gheorghe Cavcaliuc și Andrei Ciauș, și mai ales cum au reacționat, citiți în articolul integral, accesând acest link.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000