Bani.md

UPDATE: O companie de telefonie mobilă ar trebui să achite pagubele incendiului produs la Institutul de Zoologie. Reacția operatorului

UPDATE: O companie de telefonie mobilă ar trebui să achite pagubele incendiului produs la Institutul de Zoologie. Reacția operatorului

UPDATE: Operatorul de telefonie mobilă Orange neagă acuzațiile directorului Institutului de Zoologie, Ion Toderaș. Reprezentanții companiei Orange declară că focul nu a izbucnit de la echipamentele sale și rețeaua de alimentare, instalate pe acoperișul clădirii Institutului:

„Potrivit investigaţiei proprii efectuate de Orange Moldova, echipamentele sale şi reţeaua de alimentare cu energie electrică a acestora, instalate pe acoperişul clădirii nominalizate, nu au cauzat incendiul în cauză, fiind deteriorate de către incendiul în curs, izbucnit la distanţă şi provocat de un factor terţ, încă neidentificat.   
 
În acest context, Orange Moldova a solicitat autorităţii competente efectuarea unei expertize tehnico-incendiare independente, pentru stabilirea focarului şi cauzelor reale ale incendiului respectiv”, menționează compania Orange, drept reacție la declarațiile directorului Institutului de Zoologie.

Inspectorii de la Situații de Urgență au identificat cauza izbucnirii incendiului, care a devastat acoperișul și mansarda blocului Institutului de Zoologie a Academiei de Științe a Moldovei. A fost vorba despre un scurt circuit electric produs la stația de retranslare instalată de către două companii din țară.

Potrivit directorului Institutului de Zoologie, Ion Toderaș, care face referire la contractul încheiat între cu Orange, compania de telefonie ar fi obligată să compenseze pagubele provocate de foc.

„Pierderile au fost estimate la 6,8 milioane de lei. În contractul de chirie a spațiului pe care a fost instalată această antenă sunt stipulate niște condiții: în cazul când sunt aduse prejudicii instituției noastre, responsabilă de recuperarea lor se face partea din cauza căreia s-a produs incidentul. Așadar, ei sunt obligați să restabilească acoperișul și toate celelalte, dar vedem ce va spune ancheta”, a declarat Ion Toderaș pentru Curentul.md.

În același timp, acesta a spus că, deocamdată, nici un reprezentant al companiei de telefonie mobilă nu s-a ivit la Institutul de Zoologie pentru a discuta problema. Astfel, a fost prezentat setul de documente necesare la unele organe de stat pentru a cere de la Guvern din fondul de rezervă mijloace financiare pentru renovarea clădirii.

Amintim că la 20 aprilie 2018 au avut loc două incendii: la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei și centrul comercial „Lunedor"

Vezi detalii:

Al doilea INCENDIU în Chișinău! Arde o clădire din sectorul Centru (FOTO/VIDEO)

UPDATE: INCENDIUL de la Telecentru a fost localizat (VIDEO)

Clădirile cuprinse de flăcări astăzi au fost verificate de autorități?! Chiril Gaburici cere un raport

Pompierii din Chișinău, puși la grea încercare astăzi! Imagini din timpul intervențiilor la cele două incendii (FOTO/VIDEO)

Peste 200 de apeluri au fost înregistrate ieri în timpul incendiilor din Chișinău! Câte un sunet la fiecare 4 secunde

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000