Bani.md

O fostă deputată a câștigat un proces împotriva ex-liderului „Ravnopravie”, Valerii Climenco

O fostă deputată a câștigat un proces împotriva ex-liderului „Ravnopravie”, Valerii Climenco

Fosta deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Vitalia Pavlicenco, a câștigat un proces de judecată în fața fostului președinte al Mișcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Climenco. Acesta a fost obligat de Curtea Supremă de Justiție să dezmintă informațiile pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate, prin care ar fi lezat onoarea și demnitatea ex-deputatei și președintei Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco.

Fosta deputată a indicat că la data de 04 mai 2014, în cadrul emisiunii VOX Publika la postul de televiziune Publika TV, Valerii Climenco a răspândit cu bună ştiinţă scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană. Astfel, la minutul 34:54 -35:05 al emisiunii, Climenco Valerii a făcut relatări de fapte referitor la persoana Vitaliei Pavlicenco, precum că este un reprezentant al organizaţiei politice cu viziuni extremiste.

Consideră expresiile nominalizate o defăimare - răspândire de informaţii false, ce lezează onoarea, demnitatea omului, deoarece aduc învinuiri false în adresa sa, or extremismul este o atitudine caracterizată prin idei, păreri exagerate, unilaterale, bazată pe ură şi intoleranţă, a unor curente, mişcări, persoane politice care, urmăresc prin măsuri violente, să impună programul lor.

Susține că niciodată nu a făcut declaraţii care ar instiga la ură sau intoleranţă şi nu a chemat la careva acţiuni violente, care nu ar fi scopul, iar programul partidului, al cărui lider este Vitalia Pavlicenco, este recunoscut constituţional.

Vitalia Pavlicenco a menționat că în scopul soluționării litigiului pe cale amiabilă, a expediat o scrisoare către Climenco Valerii, la adresa indicată la ÎS Registru, însă scrisoarea a fost returnată. Considerând epuizate toate căile legale de a afla adresa acestuia, Vitalia Pavlicenco l-a dat în judecată.

Astfel, a solicitat ca Valerii Climenco să fie obligat să dezmintă informația defăimătoare, precum și achitarea unui prejudiciu moral de 100.000 de lei.

Judecătoria Rîșcani a resins cerera ex-deputatei de chemare în judecată, însă Curtea de Apel Chișinău a emis o nouă hotărâre, potrivit căreia:

-s-a obligat Valerii Climenco să dezmintă informaţia defăimătoare expusă în cadrul emisiunii VOX Publika la postul de televiziune Publika TV, că „Vitalia Pavlicenco este un reprezentant al organizaţiei politice cu viziuni extremiste”,

- s-a încasat de la Valerii Climenco în beneficul lui Vitalia Pavlicenco prejudiciul moral în mărime de 10 000 lei.

Valerii Climenco a mers mai departe către Curtea Supremă de Justiție, însă instanța i-a respins recursul, fiind menținută decizia Curții de Apel Chișinău.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000