Bani.md

O instanță germană a decis că este ilegal ca Facebook să ceară de la utilizatori „numele real”

O instanță germană a decis că este ilegal ca Facebook să ceară de la utilizatori „numele real”

Insistența Facebook ca utilizatorii reţelei să-şi dea numele real încalcă legile țării privind protecția datelor, a decis o instanţă germană din Berlin. Într-un proces intentat de Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani, că prin clauza „numele real” Facebook a încălcat legislaţia țării care prevede că furnizorii de servicii online trebuie să permită utilizatorilor să rămână anonimi.

Instanța a constatat că Facebook, compania înfiinţată de Mark Zuckerberg, colectează și utilizează date cu caracter personal fără a oferi suficiente informații utilizatorilor săi pentru ca aceștia să-şi dea consimțământul în cunoştinţă de cauză, scrie theguardian.com.

Heiko Duenkel, ofițer de politică în domeniul litigiilor la VZBV, a declarat: „Facebook ascunde setările implicite care nu sunt confidențiale în centrul de confidențialitate și nu furnizează informații suficiente despre acest lucru atunci când utilizatorii se înregistrează. Acest lucru nu îndeplinește cerința pentru un consimțământ informat”.

Într-o declarație, VZBV a enumerat câteva dintre problemele ridicate în instanţă: „În aplicația Facebook pentru smartphone-uri, de exemplu, un serviciu de localizare a fost pre-activat, şi dezvăluie locația unui utilizator pentru persoanele cu care discută pe chat.

„În setările de confidențialitate, au fost plasate semne care permit motoarelor de căutare să se conecteze la cronologia utilizatorului. Acest lucru înseamnă că oricine ar putea găsi rapid și ușor profiluri Facebook personale”.

Instanța de la Berlin a fost de acord cu VZBV că cele cinci setări implicite de care grupul s-a plâns nu sunt valide ca declarații de consimțământ. Hotărârea în limba germană a fost pronunțată la jumătatea lunii ianuarie, însă a fost dezvăluită public abia luni.

Instanța a decis, de asemenea, că opt clauze din termenii şi condiţiile Facebook nu sunt valabile, inclusiv termenii care permit Facebook să transmită date către SUA și să utilizeze date cu caracter personal în scopuri comerciale. Politica „numelui real” - o revizuire a unei reguli care solicita utilizatorilor să folosească „numele real” pe site, dar care acum le permite să utilizeze orice nume foarte cunoscute - a fost, de asemenea, considerată ilegală.

Într-o declarație, Facebook a declarat că va face apel, adăugând: „Lucrăm intens pentru a ne asigura că instrucţiunile noastre sunt clare și ușor de înțeles și că serviciile oferite de Facebook sunt în deplină conformitate cu legea”.

La o săptămână după ce instanța de judecată din Berlin a pronunțat hotărârea împotriva Facebook, rețeaua socială a promis să-și revizuiască radical setările de confidențialitate, spunând că va face acest lucru în perspectiva introducerii în Europa a Regulamentului general privind protecția datelor în întreaga UE.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000