Bani.md

O întreprindere a primit licența pentru a crea al doilea multiplex de televiziune digitală

O întreprindere a primit licența pentru a crea al doilea multiplex de televiziune digitală

Licența pentru crearea și operarea celui de al doilea multiplex național a fost acordată întreprinderii de stat „Radiocomunicații”. Acesta va fi un multiplex de televiziune digitală cu acoperire națională. 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat licenţa respectivă prin încredinţare directă, fără a percepe vreo taxă, pe un termen de cinici ani, cu posibilitatea reînnoirii acesteia. 

Licenţa eliberată demonstrează dreptul deținătorului de utilizare în mod exclusiv în zonele de alocare, în vederea operării unui multiplex de televiziune digitală terestră, multiplexul național B, frecvenţele radio cuprinse de 6 canale radio decimetrice a câte 8 MHz fiecare în banda de frecvențe ultra înalte [Ultra high frequency (UHF)] de 470-694 MHz. 

Odată ce a rimit această licență, ÎS „Radiocomunicaţii”, titularul este obligată să asigure funcționarea emițătoarelor în fiecare din zonele de alocare, astfel încât să asigure, până la finele anului 2016, rata de acoperire a teritoriului şi populaţiei Republicii Moldova cu semnal radio în proporţie de 65% şi, respectiv, 95%, iar până la finele anului 2017 aceste rate urmează să crească până la 70% şi, respectiv, la 99%.

Prima licență de acest gen (utilizarea frecvenţelor/canalelor radio în banda 470 – 694 MHz pentru furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în sistemul digital terestru de televiziune cu acoperire naţională, multiplexul A), a fost eliberată de către ANRCETI, în aceleași condiții, ÎS „Radiocomunicaţii” la 17 iunie curent. 

Multiplexele de televiziune digitală reprezintă rețele de comunicații electronice prin care se realizează un sistem de structurare a unui set de servicii de programe TV și servicii auxiliare, integrate într-un flux digital și difuzate printr-un canal TV în baza alocărilor din Planul digital. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000