Bani.md

O nouă instituție! Conducerea va fi numită de Parlament. Ce salarii și buget vor avea

O nouă instituție! Conducerea va fi numită de Parlament. Ce salarii și buget vor avea
Foto: hr4free.com

În Republica Moldova ar putea fi creată Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor - o autoritate independentă menită să soluţioneze contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţii publice. Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Finanțelor, insituția va avea 15 angajați, șase dintre care vor avea statut de consilieri pentru soluționarea contestaţiilor, inclusiv directorul și adjunctul acestuia.

Conducerea instituției va fi numită de Parlament, cu votul majorității simple a deputaților, la propunerea președintelui Legislativului și va avea mandat de cinci ani. Selectarea candidaților pentru ocuparea funcției de consilier se va face în baza unui concurs, organizat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Potrivit documentului, deciziile Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor vor putea pot fi contestate doar de instanțele de judecată.

Funcționarii care vor munci în noua instituție vor avea salarii generoase. Directorul și adjunctul său vor fi plătiți lunar cu 9 585 și, respectiv, 8 775 lei. Ceilalți patru consilieri vor avea un salariu de 8 100 lei.

Pentru anul bugetar 2016 sunt necesare mijloace financiare în sumă de 1,1 mil lei, care include cheltuielile de personal, întreținerea curentă, dotarea cu mobilier, tehnică de calcul, birotică, etc..

Totodată, pentru asigurarea funcționalității Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor pentru un an bugetar integral vor fi necesare mijloace financiare în sumă de 3,2 milioan de lei.

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor dispune de independenţă organizaţională, funcţională, operaţională şi financiară, își estimează costurile activităţii sale şi planifică propriul buget anual care se aprobă de Parlament pînă la 1 iulie a anului în curs și se remite Guvernului bugetul aprobat al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor pentru includerea lui în proiectul legii bugetului de stat pentru anul bugetar următor.

În ceea ce privește asigurarea independenței consilierilor de soluționare a contestațiilor, conform proiectului aceștia vor deține mandat pentru un termen de 5 ani cu posibilitatea de a avea două mandate consecutive și în același timp vor avea statut de demnitate publică. Astfel, consilierii de soluționare a contestațiilor vor putea fi demiși doar în cazul expirării mandatului ori în cazul în care încalcă prevederile cadrului legal.

Un alt aspect important prevăzut în proiect menit să asigure imparțialitatea consilierilor de soluționare a contestațiilor este un set de reguli propus să reglementeze modalitatea de evitare și atenuare a conflictului de interes.

În același timp, pentru a asigura o autonomiei decizională deplină, proiectul prevede că deciziile Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor pot fi contestate doar de instanțele de judecată.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000