Bani.md

O zi suplimentară pentru desfășurarea alegerilor necesită cheltuieli similare cu organizarea turului doi de scrutin

O zi suplimentară pentru desfășurarea alegerilor necesită cheltuieli similare cu organizarea turului doi de scrutin

O zi suplimentară pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare ar costa bugetul statului 44 milioane lei. Un asemenea răspuns a oferit președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, contactat de IPN, după ce astăzi CEC a avizat proiectul de modificare a Codului electoral, prin care se dorește ca cele două scrutine să se desfășoare două zile consecutiv și nu una precum este în prezent.

Dorin Cimil, a declarat că, prin acest aviz, Comisia doar a atras atenția asupra unor situații care ar putea avea loc și nu a avizat negativ proiectul. Documentul a fost evaluat mai mult din punct de vedere al oportunității economico-financiare, inclusiv peste hotarele Republcii Moldova.

Asupra aprobării inițiativei urmează a se expune Parlamentul. Președintele CEC mai spune că, în cazul promovării propunerii în cauză, organele electorale vor avea capacitatea să facă față tuturor modificărilor care se vor impune.

Astfel, o zi suplimentară de alegeri ar costa estimativ 44 de milioane de lei, sumă similară organzării turului doi al alegerilor prezidențiale.

Precizăm că, proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Electoral a fost înregistrat de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, la sfârșitul lunii mai a acestui an. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale urmează să aibă loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova și în străinătate. Totodată, alegerile locale și referendumurile ar urma să se desfășoare ca și până acum, în ziua de duminică.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000