Bani.md

OPEC și Rusia au convenit extinderea măsurilor de reducere a producției de petrol

OPEC și Rusia au convenit extinderea măsurilor de reducere a producției de petrol foto: tranzactionaresigura.ro

OPEC, Rusia și alte state aliate au convenit sâmbătă să extindă reducerile record ale producției de petrol până la sfârșitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea prețurilor țițeiului în ultimele două luni, prin retragerea de pe piață a aproape 10% din livrările globale de petrol.

Rusia va reduce producția la 510-520 milioane de tone în 2020, de la circa 561 de milioane de tone în 2019, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Anexandr Novak, citat de Reuters.

Novak a spus, la scurt timp după anunțarea acordului, că Statele Unite au redus producția cu 1,9 milioane de barili pe zi.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor țări producătoare, precum Nigeria și Irak, care și-au depășit cotele în mai și iunie, să compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie până în septembrie.

OPEC+ a convenit inițial, în aprilie, că va reduce livrările cu 9,7 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iunie, pentru a susține prețurile care se prăbușiseră din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau să scadă la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie până în decembrie.

"Cererea revine pe măsură ce economiile mari consumatoare de petrol ridică restricțiile legate de pandemie. Dar nu am depășit încă dificultățile, iar problemele vor continuă", a declarat ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, într-o video conferință cu miniștrii OPEC+.

Prețul petrolului Brent urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, după ce în aprilie a coborât la sub 20 de dolari pe baril. Prețurile sunt însă cu o treime mai scăzute față de sfârșitul anului 2019.

"Este de așteptat că prețurile să fie ridicate luni, de peste 40 de dolari pe baril", a declarat Bjornar Tonhaugen, de la Rystad Energy.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, și Rusia trebuie să echilibreze măsurile de creștere a prețurilor pentru asigurarea nevoilor lor bugetare, dar să nu permită că acestea să urce peste 50 de dolari pe baril, pentru a evita reluarea producției la exploatările de șist concurente din Statele Unite.

Acordul din aprilie a fost convenit la presiunile președintelui american Donald Trump, care vrea să evite falimentul industriei petroliere a SUA.

Viitoarea reuniune a OPEC și OPEC+ va avea loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000