Bani.md

OPINIE: Denunțarea Acordului de Asociere cu UE este realizabilă, însă asta ar arunca Moldova cu 10 ani în urmă

OPINIE: Denunțarea Acordului de Asociere cu UE este realizabilă, însă asta ar arunca Moldova cu 10 ani în urmă

Declarațiile lui Igor Dodon, făcute la Moscova, privind denunțarea Acordului de Asociere sunt realizabile, dacă vor avea sprijinul majorității parlamentare. Conform articolului 460 din Acordul de Asociere, oricare dintre părţi îl poate denunţa și încetează să mai producă efecte după şase luni de la notificare. Astfel, a comentat directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga afirmațiile făcute de către Igor Dodon privind renunțarea Chișinăului la Acordul de Asociere și eventuala negociere a unui memorandum cu statele din Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA). 

Totuși, Chivriga a precizat că o astfel decizie ar arunca Republica Moldova cu zece ani în urmă. La fel, Constituția îi permite președintelui să semneze unele acorduri, dar dilema este că ele trebuie să fie ratificate de către Parlament. 

În același timp, promisiunea de eliminare a restricțiilor la exporturile moldovenești pe piața rusească nu poate schimba regulile economice. Nișele exportatorilor moldoveni au fost ocupate de altcineva. Lovitura aplicată de Rusia s-a răsfrânt asupra oamenilor săraci de la sate care au luat calea exodului. Acest lucru a fost pregătit de o parte de instituțiile rusești: Rospotrebnadzor, Rosselihozndazor. Or, Igor Dodon încearcă să soluționeze problemele care au fost generate de unele instituții de la Moscova. 

Referindu-se la utilitatea Acordului de Asociere, Chivriga a menționat că: ”Din anul 2014 Republica Moldova a trecut prin câteva etape de transformare a instituțiilor de stat. A avut loc un transfer enorm de experiență, expertiză și alocări de fonduri în sumă de peste 800 milioane euro, în timp ce din Rusia nu am văzut nimic. O parte din agenții economici care au fost eliminați de pe piața Rusiei și-au găsit loc în UE. Sunt oameni, care înțeleg perfect ce înseamnă stabilitate, previzibilitate și reguli de joc care nu pot fi schimbate peste noapte. Oamenii văd rezultate concrete: drumuri, infrastructură modernă, servicii de calitate, școli, grădinițe și ajutor agenților economici care devin mai competitivi. Este un salt pe care Republica Moldova nu putea să-l facă singură sau alături de Federația Rusă”. 

”Totodată, statele Uniunii Economice Euroasiatice nu au frontiere comune cu Republica Moldova. Sunt câteva țări care fac parte din uniune a căror rezultate economice lasă de dorit. De exemplu, Federația Rusă este într-un declin economic profund și are mari probleme pe intern. Pe de altă parte, experiența statelor din UEEA este infimă față de cea țărilor din UE”, a conchis Chivriga.

Citește și:

Comisia Europeană comentează declarațiile lui Igor Dodon făcute la Moscova: Contactele noastre cu Moldova sunt dedicate continuării implementării Acordului de Asociere

Ce spune LEGEA// Președintele nu poate negocia tratate internaționale sau „De ce inițiativa lui Dodon de semnare a unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică nu are sorți de izbândă”

Filip vs Dodon cu privire la anularea Acordul UE. Premierul: „Constituția nu permite președintelui să ia astfel de decizii”

Declarații la Moscova: Dacă PSRM va obține majoritatea în Parlament, Igor Dodon va susține anularea Acordului cu UE

Declarațiile lui Igor Dodon la Moscova despre Transnistria, relațiile Moldova-Rusia și Acordul cu UE (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000