Bani.md

Opinie: Kroll lasă să se înțeleagă că „grupul Șor” are rol important în furtul miliardului

Opinie: Kroll lasă să se înțeleagă că „grupul Șor” are rol important în furtul miliardului Foto simbol

Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, este de părere că raportul „Kroll” lasă loc de înțelegere că nu doar „grupul Șor” este parte, dar că rolul lui în realizarea acestei spălătorii și acestei inginerii financiare este unul important. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Veaceslav Negruţa a declarat că cel de-al doilea raport Kroll confirmă cele spuse în primul raport şi descrie și ingineriile, și mașinăria furtului și a fraudelor bancare care au avut loc în Republica Moldova. Acesta indică mai multe detalii, apar și mai multe jurisdicții în care o parte din banii extrași au plecat. În ceea ce ține de așteptări vizavi de acest raport, expertul spune că acestea, de fapt, sunt argumentate, pentru că societatea are dreptul să-și cunoască „eroii” și ceea ce s-a întâmplat în 2014, pentru că, până la urmă, fiecare dintre cetățeni este pus în următorii 25 de ani sau 24, din câți au mai rămas, să plătească pentru aceste găuri create în sectorul bancar, cum spune și raportul Kroll-2 în acest extras, prin acțiuni coordonate.

„Toată această povară este transpusă pe umerii contribuabililor, iar 2017 este un exemplu elocvent când practic întreaga sumă care s-a plătit de la bugetul de stat către Banca Națională sunt bani bugetari, și nu bani recuperați în urma investigării fraudelor”, a notat Veaceslav Negruța. Expertul a mai spus că fiecare cetățean are dreptul să exercite presiuni asupra instituțiilor statului ca acele 15 miliarde de lei, identificate în raportul „Kroll” și confirmate de către Banca Națională, și care sunt pretenții financiare față de acest grup principal figurant în raportul „Kroll”, să fie recuperate, pentru că asta e cea mai scurtă cale de a avea banii readuși acasă. Acești bani să fie depuși în trezoreria statului și, respectiv, să dispară această datorie de 13 miliarde de lei, pe care fiecare cetățean o simte acum.

VEZI ȘI:

(DOC) BNM A FĂCUT PUBLIC O SINTEZĂ DIN RAPORTUL KROLL 2RAPORT KROLL 2: 600 DE MILIOANE DE DOLARI AU FOST SUSTRAȘI DIN BEM, BS ŞI UNIBANK. UNDE AU AJUNS BANII ȘI LEGĂTURA GRUPULUI ŞOR

Ilan Șor, PRIMA reacție la documentul Kroll 2: Vor să găsească un ”țap ispășitor“. Am dat în judecată compania

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000