OPINIE: Ștefan Gligor: Este un act de eroism să investești in economia Moldovei

Moldova rămâne în urmă cu dezvoltarea, deoarece este nevoită să se opună pericolelor de termen scurt, susține juristul Ștefan Gligor. El a specificat aceste amenințări în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Unde scapătă modernizarea economiei".

Moldova rămâne în urmă cu dezvoltarea, deoarece este nevoită să se opună pericolelor de termen scurt, susține juristul Ștefan Gligor. El a specificat aceste amenințări în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Unde scapătă modernizarea economiei".

"Am avut un stat capturat și ne-am mobilizat împotriva acestuia, pentru că într-o țară autoritară nu poate avea loc dezvoltarea. O altă amenințare constă în faptul că majoritatea absolută a domeniilor economiei sunt monopolizate, iar în spatele celor mai importanți jucători stau politicieni, care adună caimacul și formatează legislația după bunul plac", a menționat expertul permanent al proiectului IPN "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare".

Corupția și reglementarea economiei sunt, de asemenea, amenințări pentru dezvoltare. "Statul joacă un rol de obstacol în calea inițiativei private. În loc să fie parteneri ai inițiativei private, statul și funcționarii acționează ca adversari. Iar mai apoi intră în joc sistemul cel mare - impozitele, rigorile exagerate de licențiere etc. În Ministerul Economiei și în alte instituții stau oameni care, în principiu, nu înțeleg cum se fac afacerile și nici nu-și dau seama ce act de eroism înseamnă să investești în economia Moldovei", a menționat Ștefan Gligor.

El a mai adăugat: chiar dacă în Moldova ar exista un model elaborat de dezvoltare economică, acesta nu ar avea sorți de izbândă din cauza situației actuale din justiție. "În primul rând, în Moldova trebuie corectat anume acest domeniu. Conform ratingurilor mondiale, la capitolul independență, justiția moldovenească se plasează pe ultimele zece locuri. Iar pentru investitori acest indice este foarte important,-a insistat juristul.

O altă problemă în atingerea obiectivelor de dezvoltare el a numit lipsa consecvenței în acțiuni. "În Moldova, guvernele se succed mai des decât durează mandatul Parlamentului, iar acesta este primul semn că nu vom putea realiza multe", a conchis Ștefan Gligor.

Dezbaterea publică „Unde scapătă modernizarea economiei” face parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile