Optimismul, la pământ: 70% dintre moldoveni consideră că Republica Moldova „se duce de râpă”

20 Dec. 2021, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2021, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

Lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, consideră 70% dintre respondenții unui sondaj național efectuat de IDIS Viitorul și CBS-Research în luna decembrie 2021. Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă țara, moldovenii susțin că e nevoie de reforme și acestea vizează sistemul de pensii a guvernării la nivel central și local, dar și reforma sistemului de sănătate.

Datele sondajului relevă că 43% dintre respondenți nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar 30%  susțin că nu trăiesc nici bine, dar nici rău

Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă țara, 48% dintre respondenții consideră reforma sistemului de pensii prioritară, 37,3% – guvernarea competentă și calificată la nivel central și regional, 35,2% reforma din sănătate și 27,2% reforma justiției.

La capitolul migrație, 69,6% dintre moldovenii chestionați susțin că au muncit în străinătate, 32% ar pleca pentru o anumită perioadă de timp, iar 26,5% ar pleca definitiv. 39% dintre cei chestionați susțin că nu ar pleca.

Ca să rămână în țară 36,6% dintre moldoveni vor un salariu între 10 – 15 mii de lei, 23,6% vor un salariu de 15 – 20 mii de lei și 22,4% dintre respondenți vor o leafă între 5 – 10 mii de lei.

La întrebarea ce trebuie să facă statul pentru ca personale plecate peste hotare, la muncă, să revină în țară – 45,2% dintre  respondenți vor majorarea salariilor și pensiilor, iar 40% vor liberalizarea economiei și crearea locurilor de muncă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1055 persoane în perioada 4 – 15 decembrie 2021  cu marjă de eroare de +2.8% 

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău