Bani.md

Ordinul ANRE privind majorarea tarifelor la carburanți a fost suspendat, DIN NOU, de instanța de judecată

Ordinul ANRE privind majorarea tarifelor la carburanți a fost suspendat, DIN NOU, de instanța de judecată

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței anunță că a depus astăzi o cerere suplimentară prin care au contestat în instanța de judecată ordinul de astăzi, emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, prin care s-au majorat prețurilor plafon pentru carburanți (cu 39 bani pentru un litru de benzină și 25 de bani pentru un litru de motorină).

Concomitent, s-a solicitat suspendarea acestuia până la emiterea unei hotărâri irevocabile în pricina civilă intentată la cererea de chemare în judecată depusă în 12.06.2018. Astfel, Judecătoria a emis o hotărâre prin care a suspendat ordinul ANRE de astăzi. 

„Ținând cont de faptul că cererea de chemare în judecată corespunde exigențelor legale referitoare la cerințele înaintate față de reclamant la depunerea acesteia în instanța de judecată, precum și de faptul că în cazul dat există suficiente temeiuri pentru suspendarea actului contestat, instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat”, s emenționează în comunicatul Ministerului Economiei.

„Respingerea cererii reclamanților prin neaplicarea măsurilor de asigurare cerute, cu suspendarea executării actului administrativ contestat, ar veni incontestabil în contradicție cu interesele social-economice ale societății și a membrilor ei, dintre care și consumatorii finali", se menționează în Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).

Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.

Astfel, în vigoare rămân tarifele stabilite de ANRE pe 26 iunie, adică:

  • 19,10 lei/litru pentru benzină;
  • 17,00 lei/litru pentru motorină.

Amintim că Ministerul Economiei s-a mai adresat o dată în judecată, după ce ANRE a majorat tarifele la carburanți, la 12 iunie 2018. În aceeași zi, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE. 

Ministerul Economiei se adresează în instanța de judecată: Ordinul ANRE privind majorarea prețurilor la carburanți a fost emis CONTRAR legii

Decizia instanței de judecată privind ordinul ANRE de majorare a prețurilor plafon la carburanți

De asemenea, Bani.md amintește că la începutul lunii iunie în centrul Chișinăului a avut loc proteste împotriva scumpirii carburanților. 

UN NOU PROTEST ÎMPOTRIVA SCUMPIRII CARBURANȚILOR! GABURICI A PROPUS PENTRU MÂINE O ÎNTÂLNIRE CU CEI DE LA ANRE

Un grup de cetățeni au înregistrat și o petiție adresată Guvernului, iar Executivul a venit cu următoarele precizări: 

„GUVERNUL NU ARE ATRIBUȚII LA FORMAREA PREȚURILOR” - PRECIZĂRILE EXECUTIVULUI CU REFERIRE LA PETIȚIA ÎNAINTATĂ DE ȘOFERI

VEZI ȘI:

BENZINA, APROAPE DE 20 DE LEI! ANRE A MAJORAT DIN NOU PREȚUL LA CARBURANȚI

UN GRUP DE ȘOFERI A DISCUTAT ASTĂZI CU CEI DE LA ANRE ȘI MEI. CE PROPUNERI AU FOST FĂCUTE

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000