Bani.md

OSCE recomandă depășirea crizei politice prin respectarea Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice

OSCE recomandă depășirea crizei politice prin respectarea Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice

OSCE în persoana președintelui în exercițiu al organizației, Miroslav Lajčák, ministru al Afacerilor Externe din Slovacia, a îndemnat forțele politice din Republica Moldova să depășească criza politică prin dialog, acționând în baza respectării Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice ale statului de drept.

„Conducerea OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii acestei țări au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și pentru asigurarea stabilității în calea europeană”, a punctat Lajčák.

Oficialul a adăugat că dialogul pașnic, democrația și respectarea legii sunt cuvintele-cheie pentru prevenirea escaladării tensiunilor.

Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000