Pâine și circ! A fost lansată licitația de reabilitare a arenei circului din Chișinău

08 Oct. 2021, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Oct. 2021, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

A fost lansată licitația de selectare a companiilor, care se vor ocupa de reabilitare arenei principale a circului din Chișinău. Cererile de participare sunt acceptate până pe 18 octombrie.

Arena urmează a fi reabilitată prin programul UE ”Măsuri de consolidare a încrederii”. Prin intermediu programului este căutată o companie sau un consorțiu de companii cu experiență în reabilitarea obiectelor sociale și culturale mari din Moldova sau din străinătate pentru a realiza prima fază a lucrărilor de restaurare a circului de la Chișinău.

Clădirea circului a fost construită în 1981. Capacitatea sa este de 1,9 mii de oameni, diametrul arenei mari este de 13 m, arena mică este de 9,5 m. Arenă care poate găzdui până la 300 de spectatori. Costul aproximativ al reabilitării circului de la Chișinău este estimat la 9 milioane de euro. UE a alocat 1,5 milioane de euro pentru renovarea arenei mari, care se desfășoară în cadrul programului UE ”Măsuri de consolidare a încrederii” lansat în 2019, care este pus în aplicare de PNUD.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Cancelarul Olaf Scholz speră ca vizita sa în America Latină din acest weekend să ajute Germania să își asigure provizii suplimentare din litiu de care au nevoie giganții auto Mercedes-Benz Group AG și Volkswagen AG pentru bateriile vehiculelor electrice.

Chile este al doilea cel mai mare furnizor de litiu din lume după Australia și o mare parte din producția sa este în prezent comandată de China. Scholz, care se va întâlni duminică la Santiago cu președintele chilian Gabriel Boric, dorește să aibă o cotă mai mare din litiul livrat, în detrimentul Chinei, scrie Bloomberg.

Guvernul german are pregătită o ofertă imbatabilă în fața celei a Chinei, spun surse familiare cu discuțiile.

Principalele țări dezvoltate, cum ar fi Germania, concurează între ele pentru resurse din ce în ce mai rare, iar accesul la metale și pământuri rare este crucial pentru tranziția către economii mai verzi și mai avansate din punct de vedere tehnologic.
În cursa globală pentru multe dintre mărfuri, China a devenit furnizorul sau procesatorul dominant, ceea ce a atras atenția asupra influenței masive a guvernului de la Beijing.
Germania, care și-a creat o dependență puternică de importurile de combustibili fosili din Rusia în ultimele decenii, încearcă după invazia lui Putin să-și diversifice furnizorii de materiale de care are nevoie economia.

La Buenos Aires, Germania și Argentina au semnat sâmbătă un memorandum de înțelegere care are scopul de a asigura accesul Berlinului la resursele bogate de litiu ale țării.

Doar două companii produc litiu în Chile – Albemarle Corp. cu sediul în SUA și firma locală SQM, în care Tianqi Lithium Corp. din China deține o participație de peste 20%. Ele produc în principal carbonat de litiu, din care peste 90% merge în Asia.

În timp ce Chile și Australia asigură cea mai mare parte a aprovizionării globale cu litiu, China are mai mult de jumătate din întreaga capacitate mondială de a-l prelucra și transforma în produse chimice specializate pentru baterii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău