Pandemia „ucide” afacerile autohtone! Viorel Slobozeanu Cauș – antreprenorul care cedează și pleacă peste hotare

30 Iun. 2021, 10:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iun. 2021, 10:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Viorel Slobozeanu Cauș este antreprenorul, care în urmă cu 8 ani în urmă a lansat o afacere cu iepuri. Ani la rând, dnl Viorel a investit pentru a se dezvolta, dar iată că a venit pandemia și vânzările au început să scadă considerabil. Acum, antreprenorul este în prag de faliment și spune că va pleca peste hotare.

Viorel Slobozeanu Cauș a lansat această afacere în urmă cu 8 ani. Pentru începeactivitatea antreprenorul a investit atât bani cât și timp. Acesta s-a informat despre creșterea și întreținerea iepurilor.

„Am lansat afacerea cu 8 ani în urmă. Eram după o afacere cu eșec și aveam nevoie să mă ocup cu ceva. Astfel, a apărut ideea de a începe activitatea cu iepurii. Am studiat, m-am informat foarte mult despre iepuri, despre întreținere, creștere, hrană.”

Afacerea a avut succes o perioadă, dar odată cu începerea pandemiei de coronavirus vânzările au început să scadă drastic, pe lângă toate acestea se mai adaugă și faptul că a crescut prețul la hrana pentru iepuri cu peste 80%.

„Odată cu pandemia au început și problemele. Producția nu mai este atât de întrebată, de asemenea s-a scumpit și mâncarea pentru iepuri cu 82%.”

La moment, antreprenorul spune că cheltuielile depășesc cu mult veniturile sale. Din acest motiv, dnul Viorel a decis să renunțe și să plece peste hotare.

„Nu mai poate continua așa. Acum vând ultimele stocuri și planific să plec peste hotare. Cheltuielile sunt foarte mari comparativ cu veniturile.”

Fiind întrebat dacă a solicitat ajutor din partea statului, antreprenorul a spus că chiar dacă se oferă careva ajutor este foarte puțin în comparație cu necesitățile pe care le are. Viorel Slobozeanu-Cauș spune că Moldova ar trebuia să ia exemplu din străinante și să susțină mai mult afacerile autohtone.

De asemenea, dnul Viorel spune că în această situație nu se află doar el ci și mulți alți antreprenori din toată țara.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-un interviu pentru Bani.md, agentul imobiliar Liliana Popescu a menționat că moldovenii cumpără apartamente din blocuri vechi pentru investiții. Apartamentele sunt oferite cu chirie sau sunt vândute la un preț mai mare după ce se repară.

„Sunt foarte multe solicitări pentru blocurile vechi, pentru că prețul este mai mic. De exemplu, dacă cumperi un apartament în stare deplorabilă cu 20 de mii, în vânzare îl poți scoate în vânzare chiar și cu 35 de mii.”.

Potrivit Lilianei Popescu, astfel de solicitări vin în special de la persoanele care lucrează peste hotare. Clienții fac reparații și dau apartamentele în chirie sau le scot la vânzare la un preț mai mare.

În general, moldovenii preferă apartamentele cu o cameră și living, iar familiile își doresc apartament cu două camere și living.

Cea mai bună perioadă de vânzare a apartamentelor este atunci când revine diaspora acasă, de sărbători precum Crăciun sau Paști.

„Indiferent că lucrează peste hotare vor să aibă ceva acasă.”, spune Liliana Popescu.

Mai multe detalii despre tendințele de pe piața imobiliară, aflați în interviul ce urmează.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie