Părinții care cresc copii inteligenți și dezvoltați multilateral evită întotdeauna aceste 4 fraze. Ce spui în schimb

11 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Modul în care vorbim cu copiii noștri despre utilizarea tehnologiei poate avea un impact uriaș asupra capacității lor de a deveni adulți inteligenți și dezvoltați multilateral. În acest sens, un expert în educație tehnologic recomandă părinților să renunțe la aceste fraze și să folosească altele.

1. „Ești dependent de telefonul tău.”

Această afirmație poate fi cea mai comună dintre toate, dar este un mesaj confuz pentru un copil. În majoritatea cazurilor, dispozitivul în sine nu creează dependență, ci o anumită aplicație sau site web care, atunci când este utilizat continuu, poate crea dezechilibre sau chiar dependență.

Pentru a reformula această afirmație, spuneți care este preocuparea reală. Este problema că copilul tău nu participă la activități din lumea fizică pe care le consideri importante?

Dacă da, în loc să comunicați că aveți o problemă cu timpul pe care îl petrec pe un dispozitiv, reformulați cu un motiv imperios pentru a face altceva.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că nu ai făcut încă niciun exercițiu azi.”
„Am observat că nu ai petrecut timp cu familia de când ai ajuns acasă de la școală; hai să facem asta  puțin, astfel încât să putem echilibra modul în care îți petreceți ziua. ”

2. „Joci acel joc de prea mult timp.”

Această declarație se concentrează, de asemenea, pe cantitatea de timp pe care o petrec copiii dvs. pentru o singură activitate digitală. Și este problematic, deoarece nu abordează ceea ce nu este în regulă cu activitatea.

S-ar putea chiar să observe că, dacă ar fi urmărit un film – și pe un ecran – pentru aceleași două ore, probabil că nu ai spune nimic.

Reîncadrarea echilibrului digital cere părinților să evalueze calitățile jocului. Dacă simțiți că jocul are mai puțină valoare decât alte activități digitale, atunci spuneți-i despre asta.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că acest joc vă atrage mai multă atenție decât merită, dat fiind faptul că se bazează în cea mai mare parte pe repetare și noroc”.

Declarația de mai sus ar putea conduce la o conversație despre valoarea diferitelor aplicații instalate pe dispozitiv și dacă acestea oferă un randament mai bun al atenției investite. Părinții ar putea întreba ceva de genul: „Ce alte activități mai vrei să faci în telefonul tău în timpul care ți-a mai rămas?”

3. „Nu mai sta toată ziua la computer.”

Acesta este un mesaj deosebit de confuz, dacă sugestia pentru o activitate de înlocuire este de a citi o carte.

Se pare că citirea unei cărți este chiar mai puțin activă decât utilizarea unui dispozitiv. Nu spun că cititul nu este o activitate bună pentru ca un copil să găsească echilibru în acel moment. Doar că motivul prezentat, „opriți șederea”, nu are sens pentru un copil căruia i se oferă o activitate alternativă care implică la fel de mult să stea în jur.

De asemenea, este complet posibil ca copilul tău să citească o carte pe dispozitivul său în primul rând. Scopul este de a fi cât mai specific.

Exemple de enunțuri reformulate:

Dacă îngrijorarea este că nu petrece suficient timp citind, este o conversație excelentă. S-ar putea să discutați despre importanța de a vă asigura că există timp pentru citit de pe un dispozitiv, la un moment dat în fiecare zi.
Dacă îngrijorarea este necesitatea activității fizice, reformularea ar fi mai puțin despre neutilizarea computerului și mai mult despre găsirea unui moment adecvat pentru a merge la o plimbare cu bicicleta sau o alergare.

4. „Trebuie să interacționezi cu oameni reali.”

A spune unui copil să „lasă telefon pentru a petrece timp cu oamenii” este o afirmație care nu are sens pentru cineva care se angajează cu mai mulți oameni prin intermediul telefonului lor decât sunt atunci când este de pe telefon.

Unul dintre principalele avantaje ale participării la lumea virtuală este că ne permite să interacționăm cu o varietate mai mare de oameni decât am putea doar în lumea fizică.

Încă o dată, reformularea cere părinților să se întrebe mai întâi ce se simte dezechilibrat.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău