Bani.md

Partidul care a câștigat detașat alegerile parlamentare din Serbia, primele după pandemia COVID-19

Partidul care a câștigat detașat alegerile parlamentare din Serbia, primele după pandemia COVID-19

Partidul Sârb al Progresului (SNS, conservator) al preşedintelui Aleksandar Vucic a câştigat cu 63.4% alegerile parlamentare care au avut loc duminică şi care au fost parţial boicotate de opoziţie, informează agenția germană de presă „dpa”, care citează estimările unei agenţii de sondare a opiniei publice.

Agerpres scrie că estimarea agenţiei CESID se bazează pe un eşantion al secţiilor de votare. Sondajele la ieşirea din secţiile de votare nu sunt permise în Serbia.

Partenerul de coaliţie guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacic, a obţinut 10.3%.

Formaţiunea de opoziţie SPAS - Salvare a primarului unei municipalităţi a Belgradului şi fost jucător de polo pe apă Aleksandar Sapic va ieşi cel mai probabil pe locul al treilea, cu 3.9% din sufragii.

Se pare că nicio altă formaţiune politică nu a reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a obţine unele din cele 250 de locuri din parlamentul sârb.

Reprezentanţii minorităţilor etnice se califică după reguli diferite.

Cea mai mare parte a opoziţiei a boicotat scrutinul, acuzându-l pe Vucic că a manipulat mass-media şi economia, înclinând balanţa în favoarea sa.

Ipsos şi CESID au estimat o participare la vot de 48% comparativ cu 56% în 2016.

Comisia electorală urmează să anunţe rezultate preliminare privind votul şi nivelul de participarea în cursul serii.

Aproape şase milioane de sârbi cu drept de vot au fost convocaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul parlament în primele alegeri naţionale în Europa de la instituirea măsurilor restrictive din cauza epidemiei de COVID-19 în urmă cu aproximativ trei luni.

Vedeți și: O delegație a Comisiei Electorale Centrale participă la primul scrutin parlamentar din epoca post-COVID, desfășurat în Serbia

Primele alegeri de la începutul pandemiei. Țara din Europa în care 5,5 milioane de persoane sunt așteptate la urne

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000