Bani.md

Suspecții în dosarul ASEM, în fața magistraților! Trei persoane au fost plasate în arest preventiv (VIDEO)

Suspecții în dosarul ASEM, în fața magistraților! Trei persoane au fost plasate în arest preventiv (VIDEO)

Procurorii au cerut astăzi mandate de arestare pentru 6 persoane din cele 9 reținute în dosarul mitei de la ASEM. În privința a altor trei persoane, care cooperează cu urmărirea penală, urmează a fi aplicată măsura "obligaţiunea de nepărăsire a localităţii".

Astfel, conform deciziilor luate astăzi de către magistrați, trei suspecți au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, doi - în arest la domiciliu pentru 30 de zile și unul - sub control judiciar  pentru 30 de zile.

Una dintre persoanele plasate în arest la domiciliu este lector universitar la ASEM, scrie realitatea.md

Suspecții în dosarul ASEM, în fața magistraților! Trei persoane au fost plasate în arest preventiv (VIDEO)

”Ea nu a pretins și nici nu a primit niciun ban. Este lector universitar, activează timp de 25 de ani în cadrul ASEM. Este o greșeală gravă a organului de urmărire penală că a fost reținută. Au fost prezentate probe, dar acestea nu confirmă nici direct și nici indirect nicio bănuială. Sperăm că în timp apropiat se va clarifica și clienta mea va fi scoasă de sub urmărire penală”, spune avocatul profesoarei, Oleg Bondarenco.

De altfel, persoana plasată sub control judiciar, la fel este profesor la ASEM.

Suspecții în dosarul ASEM, în fața magistraților! Trei persoane au fost plasate în arest preventiv (VIDEO)

Judecătorii au emis pe numele a 3 persoane mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile în izolatorul CNA.

Procurorul care investighează acest caz, Mariana Botezatu a declarat că unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală, iar alții – nu. Potrivit acesteia, în prezent au loc măsuri speciale de investigații pentru a stabili toate circumstanțele și a identifica persoanele implicate în schema infracțională.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

„AFACERI” CU TEZE DE LICENȚĂ ȘI EXAMENE CONTRA COST! CIRCA 60 DE PROFESORI DE LA ASEM, IMPLICAȚI ÎN SCHEME DUBIOASE

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

RECTORUL ASEM, DESPRE SCANDALUL CU MITĂ: „NE-A FOST PĂTATĂ REPUTAȚIA...LUCRURILE SE VOR LIMPEZI”

PAVEL FILIP, DESPRE SCANDALUL DE LA ASEM: NU ESTE VORBA DESPRE MITĂ, ESTE VORBA CĂ CINEVA ÎȘI BATE JOC DE VIITORUL ȚĂRII

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000